2009. május 13., szerda

Hagyományt szeretnénk teremteni!

Május 10-én, verőfényes nyáreleji napsütésben zajlott le a Magyarok Vására Székesfehérváron.
A szervezők igazán áldozatos munkát végeztek, hogy minden és mindenki a megfelelő helyen legyen a maga idejében. Külön köszönet érte Kanizsay Zsoltnak és csapatának, a fellépőknek, árusoknak, gyógyítóknak és az ide látogatóknak.

Jómagam kicsit késve, reggel 10-kor érkeztem meg "tele batyuval", a képeimmel és nemezeimmel, melyeket nem eladásra, csak kiállításra szántam. Sikerült időben kiraknom őket az előadói sátorban és a jurtában.

A vásári forgatagban jó érzés volt tiszta forrásból való dalokat hallani, néptáncosok műsorában gyönyörködni, kicsi óvodások énekét hallgatni. Igazi meglepetés volt Labant Csaba és Ada zenés-énekes előadása, hisz nem voltak benne az eredeti műsortervben. A tér túlsó felén vitéz barantások, királyi kardforgatók mérték össze erejüket, ügyességüket. Az ostorcsattogtatás félelmetes puskaropogásnak hallatszott, a gonoszt elűzendő.



A képekért köszönet Simon Gabinak!


A gyerekekről sem feledkeztünk meg: árnyas fák alatt rajzolhattak, kézműveskedhettek, magyar kutyafajtákkal barátkozhattak és kocsikázhattak.
Ígéretünk szerint időben meg tudtuk tartani családias kis előadásainkat is, pedig a kezdés előtt egy órával még nem volt a sátorban sem áram, sem kivetítő.

Az árusok is bővelkedtek mívesebbnél mívesebb portékáikban: volt parázson sütött kürtőskalács, bio lekvár és szörp, cseréptálak, viseletek, ékszerek, fa dísztárgyak, báránybőr és még sok földi jó, mi szem-szájnak ingere.

A gyógyítók is serényen dolgoztak. A csontkovács legények keze alatt ropogtak a csontok, porcok - ezt én is kipróbáltam, nagyon jól esett. Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert nem fáj (annyira). Voltak még népi gyógyász kenőasszonyok, életmód-tanácsadó és auralátó is, gyönyörű kézzel festett gyógyító ruhákkal.

Ez olyan esemény volt, ahol nem a pénz játszotta a főszerepet, hanem az új kapcsolatok, barátságok kiépítése és természetesen a régiek megerősítése. Vagyis mindez a MAGYAROK SZÖVETSÉGÉRŐL szólt, mely most szárba szökkent és virágzik!

"Aratás" várható időpontja: Augusztus 21-22-23, Kunszentmiklós-Bösztörpuszta!

Az első Magyarok Vására Székesfehérváron, és nem az utolsó! Ebből reményeink szerint hagyomány lesz!

Áldás: Magulya Zsuzsa
http://msz-fejer.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése