2009. szeptember 24., csütörtök

Dunaújváros, Magyarok Vására

Ragyogó napsütés, kellemes nyárvégi idő köszöntött a dunaújvárosiakra 2009. szeptember 19-én, szombaton. Becslések szerint talán kétezren is felkeresték a kulturális fesztivált és magyar kézműves termékek, enni-innivalók vásárát, amelyet első, de nem utolsó alkalommal szerveztünk meg Isten segedelmével, önerőből, Dunaújvárosban, illetve szervezünk majd - további terveink szerint - Dunaújváros-közeli településeken.

Számos program: futó- és kajakverseny, Kulturális Örökség Napjai programok, Garázs Fesztivál, valamint a DUNAFERR Ifjúsági Szervezet szárnyai alatt tevékenykedő Kerecsen Íjász Klub kétnapos IV. Magyaros Napok és Nap-Éj Egyenlőség Íjászversenye is a szabadba csalta a városlakókat és a környező településeken élők jó részét.

Az íjászverseny társrendezvényeként – a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Járási Csoport és a SZEM Baráti Kör Egyesület szervezésében - az I. Dunaújvárosi Magyarok Vására várta az érdeklődőket az Alsó Duna-parton.

Az ünnepélyes megnyitón (és a nap folyamán több alkalommal) Vesztergám Miklós tárogatójátékát élvezhettük, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet és a Kerecsen Íjász Klub vezetőinek rövid köszöntője után Kásás Margit, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Járási Csoportjának Rendezvényszervező csoportvezetője, elöljáró üdvözölte a szervezők nevében a megye más településeiről érkezett MSZ tagokat, a műsor szereplőit, a vásározókat, a vendégeket, és kívánt jó szórakozást, kellemes időtöltést.

Ezt követően Stermeczky András dunaújvárosi evangélikus lelkész kérte az égiek áldását a jelenlévőkre és a nap eseményeire, majd a Besnyői Népdalkör műsorával kezdetét vette a kulturális seregszemle.

Színpadra lépett a dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes, a szabadegyházai Petrence Citerazenekar, a Kisapostagi Dalkör, Főcze Ramóna népmesével, Németh Irma (Dunaújváros) és Szabó Anna (Rácalmás) népdalokkal, a kerepesi Tönköly Zenekar, a Mezőfalvi Néptáncegyüttes, az alapi Mezőföld Néptáncegyüttes, s ez utóbbi két táncegyüttes a közönséget is megtáncoltatta.

Délben, a harangszó után Stermeczky András lelkész mondott imádságot, majd a besnyői népdalkörösök előéneklésével közösen elénekeltük a Himnuszt és a Székely Himnuszt.

A műsor záróeseménye a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók bemutatója volt, amit szintén nagy tetszéssel fogadott a közönség. A program hivatalos részét Böttger Antal dunaújvárosi református lelkész imádsága zárta.

Egész nap folyt a munka a gyógyítók sátrában és jurtájában. Teljes gőzzel üzemelt a Játékszínház, a kézműves és a gyermek játszóház. Információs sátorban ismerkedhettek a látogatók a Magyarok Szövetségében folyó munkával, és itt állítottuk ki a Kaizler Gitta festőművész által a szövetség javára felajánlott festményt, melynek licitje folytatódik.

Fogyott a rétes, a kürtöskalács, a lángos, a sült hal, és szebbnél szebb magyar kézműves termékekben gyönyörködhettek, válogathattak a vásárlátogatók. Panasz inkább csak arra volt, hogy nem elég vastag a pénztárca, mert szemnek, szájnak, léleknek kedves portékában nem volt hiány a harminckilenc vásáros pultján.

A szervezők nevében köszönöm a munkát, a közreműködést mindenkinek, aki hozzájárult a magas színvonalú rendezvény egyértelmű sikeréhez, és az októberi folytatásra biztató szavakat:

Koczka Kata, a MSZ Sajtószolgálat munkatársa, a Dunaújvárosi Járási Csoport egyik elöljárója

További képek láthatók a www.mszfejerduna.fw.hu honlapon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése