2009. december 18., péntek

Beszámoló a Luca-napi Magyarok Vásáráról

Írta: Koczka Kata - 2009. december 17. csütörtök

A rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont a Luca-napi Magyarok Vásárának, amelyet az Ágasfa Hagyományélesztő Körrel, a kulturális intézménnyel és a SZEM Baráti Kör Egyesülettel karöltve szervezett a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Járási Csoportja.

A városi önkormányzat térítésmentesen bocsátotta rendelkezésre a helyszínt és eltekintett a hasonló rendezvényeknél megszokott önkormányzati helypénz megfizettetésétől is. Már reggel 8-tól érkeztek az árusok – ki közelebbről, ki messzebbről, hogy portékájukat kínálják a vásárlóknak. Az időjárás nem volt túl kegyes a szabadtéren árusítókhoz, hiszen pár nappal előbb még ezer ágra sütött a Nap és kellemes volt a hőmérséklet is, vasárnap reggel pedig még a hó is szitálni kezdett. Jobb dolguk volt azoknak, akik a művelődési ház termeiben rendezkedhettek be, mert nemcsak nem kellett fagyoskodniuk, de a műsort is láthatták, nem csupán hallhatták az udvari hangszórókból.

A nagyteremben 16 különféle árus kapott helyet, méztermelőtől ruhanemű készítőig, és kézműves ezüst ékszereket, könyveket, karácsonyi textilajándékokat, leheletfinom csipkedíszeket, látássérült és megváltozott munkaképességű emberek munkáit is meg lehetett vásárolni, többek között. Nagy sikere volt a pálinkáját kóstoltató pálinkás és a borkóstolót tartó boros standnak, és jól fogyott az egyesületi tagok felajánlásával és közreműködésével helyben sütött kemencés lángos és a palacsinta is. Pecsenyét, hurkát-kolbászt is lehetett vásárolni. Szerencsepatkók, fokosok készültek az ózdi kovácsmester üllőjén, és fonott áruból is bő volt a választék. A gyógyítókat csak néhányan kerestük fel, ki tudja, miért volt ilyen lanyha az érdeklődés a frissítőmasszázs és az egyszerűen elsajátítható öngyógyító technikák, illetve az energetizálás iránt. A délelőtti játszóház vendége volt fehér Luca, aki – fekete társával ellentétben – a gyerekeket nem fenyegette, hanem játszott velük, és mesélt nekik a fény születéséről, ültetett velük Luca-búzát, délután pedig az Ágasfa mestereinek karácsonyi kézműves foglalkozását élvezhették kicsik és nagyok.

A színpadi programban versek, székely népmesék, magyar népdalok, mezőföldi néptáncok, és csilingelő csengettyűmuzsika szórakoztatta a közönséget, valamint egy vetített képes előadást is láthattunk-hallhattunk az íjászatról.

A nagy sikert aratott színpadi műsorban közreműködött: Főcze Ramóna, a Kisapostagi Nőegylet Baráti Kör Énekkara, Losonci Ildikó, a Rácalmási Néptánccsoport, Szabó Anna, a Szironta Csengettyűegyüttes (Besnyő), Toldi Hajnalka, a Vajk Íjászkör vezetője: Márta István, Zsember Zoltán. Köszönet a színvonalas produkciókért!

A vásár, amelyet közel hétszázan kerestek fel, este hatkor zárta kapuit. A szervezők köszönik mindenkinek, aki részvételével hozzájárult a rendezvény sikeréhez, külön köszönetet mondanak Palánkai Mirtillnek, az intézmény igazgatójának támogató segítségéért, és Tóth Ildikónak, aki az Ágasfa Hagyományélesztő Kör részéről szervezte a programot.

A Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Járási Csoport és a SZEM Baráti Kör Egyesület rutinos vásárszervezőnek mondhatja már magát, a szeptemberi dunaújvárosi, az októberi kulcsi és a mostani rácalmási vásár után. A folytatásra várhatóan februárban vagy márciusban kerül sor, valamelyik Dunaújváros-környéki településen.

Tekintse meg teljes fotógalériánkat a rendezvényről itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése