2011. február 15., kedd

Mérgek helyett visszatérés az ősgabonához, az egészségért

Székesfehérvár - Kalmár Gergely szegedi biogenetikus tartott előadást a Fejér Szövetség Hétvezér-estjén ősgabonákról, genetikáról, és napjaink bajos táplálkozási szokásairól.

2011. február. 07. hétfő | Szerző: Lukács Károly  

- A mai pazarló világban a táplálkozás művészet, mert mérgeket eszünk - kezdi bemutatóját Kalmár Gergely, aki részt vett a hazai biokultúra elindításában is. A neves kutató két évtizede foglalkozik az őstönköly újraélesztésével. Az általa kifejlesztett tönkölybúzáért 2000-ben Innovációs Nagydíjat is kapott.



A napraforgótáblák zöme ma sajnos már nem mindig egészséges, a föld nehézfémekkel terhelt (Fotó: a szerző)


- Különbség van két fajta között. A legtöbb mai búza hibrid, a bennük lévő fehérje és glutén csupán 30-34 százaléka hasznosítható a szervezet számára. Ezzel szemben az én tönkölyöm teljesen emészthető, vitamintartalma pedig sokszorosa a hagyományos fajtákénak - mesélte.

A biogenetikus és felesége műtrágya és egyéb vegyszerek nélkül termeli az akár 1,80 méterre is megnövő növényét magyarországi, felvidéki és erdélyi parcellákon. Mint mondja, a genetikailag nem módosított növények nem veszik fel a káros nehézfémeket a földből, ezért nem viszik tovább a káros anyagokat.

- Egy mai növény vagy akár állat géntérképe nem hasonlít azokhoz, amelyeket elődeink ettek évszázadokkal ezelőtt. Vegyük a napraforgót, ami mára inkább Naptól elforduló lett. A szervezet hozzászokik a módosított növényekhez, ám ez időbe telik. A szervezet számára nem hasznos anyagok áthaladnak és akár allergiát is okozhatnak.

A Kalmár házaspár nem érkezett üres kézzel, a gyakorlatban is bizonyították, hogy az ősgabona különleges. Hoztak saját maguk által őrölt lisztet, és abból sütött kenyeret - mindenféle háztájival. Miközben a tudós beszélt, felesége szakadatlanul kente a fokhagymakrémes és zsíros-paprikás kenyérszeleteket a közönség nagy örömére.

- Amit itt kínálok, az mind olyan, amit mi is megennék - jegyzi meg Kalmárné. Mi is megkóstoltuk. Meg kell hagyni: igen ízletes volt.

A tönkölybúzát a mai táplálkozástudomány is elismeri, sőt, egyenesen az ifjúság letéteményesének tartja. Hogy miért? A többi között, mert lassítja az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszi a test szöveteit, és fokozza a szellemi teljesítőképességet, a koncentrálóképességet és a fizikai erőnlétet. Szervezetünk számára áldásos hatású. Jó hatással van a fejfájásokra, az idegrendszeri tünetekre, az izomgörcsökre. Ezenkívül az immunrendszert is erősíti. Fogyókúrázók számára lehet jó hír, hogy a tönkölylisztből sütött péksütemények a diétába is beépíthetőek, mivel alacsony a kalóriatartalmuk.


                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése