2011. május 3., kedd

Nyilatkozott a Vörösmarty Színház leváltott igazgatója, Vasvári Csaba

Kedves fehérváriak!

Már adtunk hírt arról a közgyűlési döntésről, amely színházigazgató váltást hoz a fehérvári színházban.

Vasvári Csaba nyilatkozott a Heti Válasznak, amelyet változtatás nélkül hoztak le a Magyar Hírlapban is:

Visszatér a fortélyos félelem

Az interjút a www.hetivalasz.hu-ról változtatás nélkül átvettük 
Vasvári Csabát, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját meglepte leváltásának híre. Nem nagyon érti, mi áll a székesfehérvári önkormányzat lépésének hátterében, mivel véleménye szerint nem „vegetáló színházat” hagy hátra.

Vasvári Csaba: Érthetetlen, nem szakmai tényeken alapuló, előkészítetlen döntések
– Váratlanul érte a hír, vagy már voltak előjelei annak, hogy elbocsátják?

– A polgármester úr már korábban ultimátumokat intézett hozzám a háttérben, több magánbeszélgetésünk volt, de ezeknek a részletei egyelőre nem nyilvánosak; hogy ezekről mit lehet és mit érdemes nyilvánosságra hozni, arról a későbbiekben értekezem majd jogász barátaimmal. Már korábban felsejlett, hogy jelentős módosításokat szeretne a polgármester úr – finoman szólva –, kézi vezérléssel szeretne beleszólni a színház életébe. Azonban arról nem volt szó, hogy az évad utolsó nagy színházi bemutatója előtt egy nappal, ráadásul a jövő évad előkészítési szakaszának kellős közepén megszűnik az igazgatói jogviszonyom.

– A repertoárral volt konkrét problémája Cser-Palkovics Andrásnak?

– A repertoárral egyáltalán nem volt gondja. A velem való beszélgetésekkor és a tegnapi, polgármester által szervezett társulati tájékoztató alkalmával is elhangzott, hogy az előadások színvonala kimagasló, és a színház szakmai színvonala is emelkedett a vezetőváltás óta. Ez azonban nehezen összeegyeztethető a polgármester úr azon kijelentésével, amely egy előző közgyűlési határozat kapcsán hangzott el: vegetáló színháznak minősítette a Vörösmarty Színházat.

A folytatás itt olvasható:

A cikk a következő meglepő (vagy nem is az?) megjegyzéssel zárul.

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni Cser-Palkovics Andrást is, de Székesfehérvár polgármestere jelezte: nem kíván nyilatkozni Vasvári Csaba leváltásával kapcsolatban.

Végzettség nélkül

Brájer Éva alpolgármesternek, aki egyben a kulturális bizottság elnöke, Székesfehérvár kulturális életet is felügyeli, lapunk értesülése szerint nincs is felsőfokú végzettsége. Állítólag csupán egy szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezik. Ami önmagában nem is baj, nem kell szégyellni. Viszont egy város életében fontos kulturális döntéseket hozni ilyen képzettséggel, végzettséggel, nem kis merészség.

Eddig az átvett hír.
Hozzátenni való semmi.

Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése