2011. november 17., csütörtök

Bíró Lajos szobrai - Kiállítás az MVSZ székházában

A Magyarok Világszövetsége budapesti székházának Csontváry termében Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke nyitotta meg Bíró Lajos, Mátészalkán élő szobrászművész kiállítását. A művészt földijeként köszöntötte  dr. Kelemen Barnabás, a Fővárosi Önkormányzat aljegyzője. Az est házigazdája Fuksz Sándor, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének alelnöke volt.

Megnyitó beszédében méltatlanul ismeretlennek nevezte az MVSZ elnöke Bíró Lajost, akinek számos, monumentális köztéri alkotása hirdeti művészi erényeit. Patrubány Miklós Fadrusz János művészetével állította párhuzamba Bíró Lajos alkotásait. Bíró Lajosnak nincs Budapesten szobra, és ez egyben első kiállítása Magyarország fővárosában.

A megnyitón jelen volt Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat művészeti főosztályának vezetője, Fülöp István országgyűlési képviselő, Prókai Gábor, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus főosztályvezetője, Szajkó Gábor, a sátoraljaújhelyi Patrónus Alapítvány elnöke. Megtisztelte jelenlétével a művészt a Budapestre látogató Dr. B. Nagy János, a Namur-i (Belgium) Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia kültagja is.

Sajtószolgálatunknak nyilatkozva a művész örömének adott hangot azért, hogy végre Budapesten is kiállíthat. Bíró Lajos kiállítása 2011. december 9-ig tekinthető meg a Magyarok Házában.

Turul – Rakamaz
Turul – Rakamaz



Díszkút Sárkányölő Szent Györggyel
Fehérgyarmat
Díszkút Sárkányölő Szent Györggyel
Fehérgyarmat
1956-os emlékmű
Nagykálló

1956-os emlékmű
Nagykálló

Kölcsey Ferenc szobra
Nyíregyháza
Báthory István – Ópusztaszer
Zajti Ferenc – Újfehértó

Széchenyi István – Mátészalka

II. Rákóczi Ferenc - Sátoraljaújhely







A szobrász és alkotása: Bíró Lajos és a málenkíj robotra elhurcoltak emlékműve – Vásárosnamény
MVSZ Sajtószolgálat 
7340/111117

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése