2012. július 6., péntek

Csángó zarándoklat végállomása Székesfehérvár, Szent István sírja


forrás: MTI, ERDELY.MA, SZÉKESFEHÉRVÁR.HU

Első alkalommal szerveznek csángóknak csoportos zarándoklatot Magyarországra, a részvevők a szakrális szempontból fontos helyszíneket keresik fel az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan; a rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke – jelentették be a szervezők kedden Székesfehérváron.

Nagy Sándor, az egyik szervező a sajtótájékoztatón elmondta, a cél az, hogy a csángók magyar identitását erősítsék, valamint kérjék Szent István szakrális erejének segítségét a nemzet újraegyesítésében, aki a legnagyobb tiszteletnek örvendő szent a csángók körében. Hozzátette, Szent István miatt az ország történelmi fővárosa, Székesfehérvár lesz a végállomása a csángó zarándoklatnak.

Két busszal csaknem százan érkeznek Magyarországra, a program a szó szoros értelmében vett zarándoklat lesz – mondta Nagy Sándor. „Szeretnénk, ha a legtávolabbi magyar népcsoport, a csángó is visszatalálna a gyökerekhez és folyamatos, élő kapcsolatot építene ki az anyaországgal és Székesfehérvárral" – fogalmazott.

A zarándoklat a csángóföldi Klézséről indul, érinti Pusztinát, Gyimesbükköt, Gyimesközéplokot, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Segesvárt, Aradot, majd augusztus 18-án éri el Szegedet, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus megyés püspök fogadja a menetet. A zarándokok másnap Ópusztaszeren megtekintik a Feszty-körképet, majd Lakitelken találkoznak Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum elnökével, az Országgyűlés alelnökével.

A zarándokok augusztus 20-án Székesfehérváron részt vesznek a hagyományos ünnepi szentmisén és ünnepi körmeneten, majd a Nemzeti Emlékhelyen megtekintik Szent István szarkofágját. A következő napon a Parlamentben fogadja a zarándokokat Kövér László házelnök. Az Országház és a Szent Korona megtekintése utána a zarándokok a Szent István-bazilikában tisztelegnek a Szent Jobb előtt.

Nagy Sándor kiemelte, hogy a csángó zarándoklatot Csíksomlyó mintájára szeretnék hagyománnyá tenni, évente megismételni.

MTI

székesfehérvár.hu video beszámolója

2 megjegyzés:

  1. 'miatt az ország történelmi fővárosa, Székesfehérvár'

    ne hujjeskeggyetek tuk es!!!

    az nem a kiralyi fehervar!

    VálaszTörlés
  2. Kedves hun testvér a távolból!

    Semmi sem az, aminek látszik, de ez önmagában még nem igazolja azt, amit igyekeznek ma mindenáron bemagyarázni.

    Amíg nincs érdemi bizonyíték arra, hogy nem a mai Székesfehérvár volt az a hely, ahol megannyi királyunkat koronázták és temették el, addig számunkra csak egyetlen cél számít: megadni az Apostoli Királyságnak, apostoli királyainknak azt a tiszteletet, amit megérdemelnek, megérdemel, s nem várni arra, hogy a vitát Budafehérvárról, Székesfehérvárról sikerül-e végleg lezárni.

    Úgyhogy ne hülyéskedj, kedves hun! A tiszteletet Szent István iránt mindaddig ott tudja leginkább leróni mindenki, ahol van valami és valaki, aki Szent István születését és halálát, az Apostoli Magyar Királyságot leginkább aszerint tisztelheti, amint azt Magyarország megérdemli, avagy - a máig tehetetlen telhetetlenség okán pontosabban - megérdemelné, ha méltó emlékhelyet hozna végre létre az akármikori kormányzat is ott, ahol azt megtehetné avagy megteheti.

    Ezt ma sem Pomáz, sem Buda, de még Esztergom sem képes olyannyira nyújtani, mint Székesfehérvár. Ez Székesfehérvár feladata lett volna eddig, s marad mindaddig, amíg nála hitelesebben ezt nem képes senki megadni!

    Vagy azt akarod mondani, hogy addig se Szent István sírját, se az Apostoli Magyar Királyságot ne akarjuk megtisztelni, tisztelni itt, Székesfehérvárott, mert felmerül, hogy megannyi hazugság között ezt is belehazudta volna a történelembe valaki?

    Nem kedves hun! Mi . és szerencsére sokan mások - itt fogjuk kegyeletünket leróni, s közben, ha érdemleges is, beszélgetheünk tovább azokkal is, akik hitük szerint méltóbb és hitelesebb helyet kívánnak a tudatunkba bevezetni.

    Ezt fogjuk tenni, mert tenni kell a dolgunk akkor is, mikor és addig is, amíg teljes, de még részleges bizonyosság sincs.

    Barátsággal: Ferenc (az öreghegyi)

    VálaszTörlés