2012. szeptember 6., csütörtök

Fejér levél Selmecbánya polgármester asszonyának

Tisztelt Polgármester Asszony!

Mintegy három évvel ezelőtt alakult meg Székesfehérvárott a Fejér Szövetség, amelynek képviseletében Dr. Boór Ferenc vezetésével egy kisebb küldöttség látogat Selmecbányára a hétvégi hagyományos ünnepre, s fogják Önt megkeresni e levelemmel, ha lehetséges.

Szövetségünk egyik fő célja a Kárpát-medencében élő- és őslakos népek hagyományainak ápolása, békés együttélésének bizonyítékait kifejező emlékek állítása és a közművelődési kapcsolatok mélyítése, szélesítése.

Székesfehérváron, Magyarország történelmi székhelyén, a „Maroshegy”, „Öreghegy” és „Ráchegy” elnevezésű városrészek utcái 1929 óta folyamatosan szinte kivétel nélkül „erdélyi”, „felvidéki” és „délvidéki” földrajzi neveket kaptak, amelyhez a helybéli lakosok máig büszkén ragaszkodnak. Szövetségünk elhatározta, hogy mindhárom térség kapujában egy-egy emlékművet állít közadakozásból, társadalmi összefogással a távoli részeken élők tiszteletére, a velük való barátság kifejezésére.

Ennek keretében avattuk fel 2012. márciusában városunk és az erdélyi Csíkszereda testvérvárosi szerződésének évfordulója előtt is tisztelegve, Csíkszereda önkormányzatával közösen Székesfehérvár Székelykapuját, mely avatáson részt vett Csíkszereda és Székesfehérvár polgármestere mellett a Székely Nemzeti Tanács elnöke és több tucat társadalmi szervezet.

Az Öreghegy kapujában, a Selmeci utca kezdőpontja mellett a Pozsonyi és Fiskális (mely utcanév a pénzverésre utal) utca kereszteződésében (a körforgalomban) szeretnénk emlékművet állítani a felvidéki bányáknak, pénzverdéknek, bányász nemzetségeknek a selmecbányai iskola akadémiává válásának 2013-ban esedékes 250 éves évfordulóján. Az emlékmű felirata a régészeti érméről ismert sor „Regis Lancea-Civitas” volna. Az emlékművön emellett kétnyelvű felirat szlovákul és magyarul is hirdetné a két nép testvéri összetartozását a hajdani bányák és pénzverdék hazája, Felvidék dicső múltjára emlékezve.

Ez ügyben fordulunk Önhöz, mint a hagyományokban gazdag és a Világörökség részeként tisztelt Selmecbánya Polgármester Asszonyához, hogy szombaton, az esetleges fogadáson vagy a mielőbbi közeljövőben fogadja küldöttségünket és tisztelje meg figyelmével nemes kezdeményezésünket, s kezdjünk hozzá még időben a közös teremtéshez, a szlovák és a magyar nép közös örömére.

Székesfehérvár, 2012. 09. 04.
Testvéri szeretettel és tisztelettel:

Sajó Victor
Fejér Szövetség elnöke

Vážená Pani Primátorka!

Pred vyše tromi rokmi sme založili Spolok Fejér v meste Székesfehérvár (Maďarsko). Predstaviteľ Spolku Dr. Boór Ferenc s menšou delegáciou navštívi Banskú Śtiavnicu pri príležitosti Salamandrovských Dní. Radi by Vás vyhľadali osobne s týmto listom, ak je možné, aby ste sa stretli v tejto krátkej dobe.

Jedným z hlavných cieľov nášho Spolku je zachovanie tradícií obyvateľov žijúcich v Karpatskej Kotline, postavenie pamätníkov vyjadrujúcich mierové spolunažívanie národov, a prehlbovanie a rozširovanie kultúrnych vzťahov medzi národmi.

V meste Székesfehérvár (počet obyvateľov: 105 tisíc), v sídle historického Maďarska, sú od roku 1929 v častiach mesta ako „Maroshegy”, „Öreghegy” a „Ráchegy” postupne menované ulice podľa zemepisných oblastí „erdélyi” (transylvánská), „felvidéki” (hornouhorská) és „délvidéki”(vojvodinská), ku ktorým sa obyvatelia hrdo hlásia. Náš Spolok sa rozhodol, že v križovatke týchto troch oblastí zo spoločenskou súdržnosťou postaví pamätník z dobročinnosti, na vyjadrenie priateľstva a solidarity s ľuďmi žijúcimi za hranicami.

V tejto súvislosti bol v marci tohto roku slávnostne odhalený pamätník (Sikulská brána) na počesť sedmohradského družobného mesta Csíkszereda a na oslavách sa popri primátoroch miest Székesfehérvár a Csíkszereda zúčastnil aj predseda Sikulskej Národnej Rady a mnohé civilné organizácie.

Pri vstupe do časti mesta ”Öreghegy” (Starý Kopec), na križovatke ulíc Štiavnická (Selmeci), Bratislavská (Pozsonyi) a Fiškálna (Fiskális – názov ktorej poukazuje na razenie mincí) – v kruhovej jazde – by sme chceli postaviť pamätník na počesť hornouhorských baní, raziarní mincí, baníckym pokoleniam, na počesť štiavnickej Baníckej Akadémie, pri príležitosti jej 250. výročia, ktoré bude sláviť v roku 2013.

Nápis na pamätník požijeme z archeologickej mince: „Regis Lancea-Civitas”. Okrem toho by bol na pamätníku text v slovenčine a maďarčine, ktorý by hlásil bratskú súdržnosť oboch národov, ich spoločnú banícku históriu, slávnu hornouhorskú minulosť.

V tejto veci sa obraciame k Vám, ako k primátorke mesta Banská Štiavnica, mesta bohatom na tradície, ktoré je časťou svetového dedičstva, aby nás v sobotu – 8. septembra - prípadne na recepcii, alebo v blízkej budúcnosti - poctila pozornosťou pre túto iniciatívu, aby sme sa mohli čo najskôr pustiť do uskutočnenia tohto diela pre radosť slovenského a maďarského národa.

Dňa 4. Septembra 2012.
S úctou a priateľstvom:

Sajó Victor,
Predseda Spolku Fejér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése