2012. szeptember 23., vasárnap

Ki fél a halottaktól? - hangzott el a kérdés Nyírő József "pünkösdi temetésén"

Ki fél a halott író hamvaitól ...?
Pünkösd vasárnapján, a Szent Lélek ünnepén ...

Mert ugyan, ki fél a halottaktól? Ki reszket az Úristenhez szegődött halott író hamvaitól? - kérdezem még egyszer. A kisgyermekek, a zavaros gondolkodású ezotériahívők, a horrorfilm függő zombik, a hivatásos rémüldözők és persze a karhatalom, nyilván azért, mert a hamvakat nehéz gumibotozni, vagy népbíróság elé állítani.

Odajutottunk, hogy talán kicsit mi magunk is félünk tőle. Mármint azok az alázatos, fejlehajtó és a dorgálást szemlesütve hallgató jelenkori magyarok. Igen, vannak olyanok miközöttünk, akik azt mondják és talán azt is gondolják, hogy helyes, ha ennek a székely írónak a hamvai nem kerülnek vissza a székely anyaföldbe. Maroknyinál nem többek ezek a hamvak, de hiszen maroknyi megmaradt székelyről tudósít a székelyek himnusza is.

Túlontúl alázatos, fejüket lehajtó felebarátainknál tartottunk. Vajon miért ilyenek? Pedig kultúrtörténeti szempontból jó helyen állunk. Kultúrtörténeti szempontból azon az oldalon állunk, melynek az igazsága végül győzedelmeskedik. a rossz pedig elveszi méltó büntetését."


Szőcs Géza: Nyírő József

Nyírő József: Úz Bence

Kelt: Székesfehérvárott, Nap-Éj Egyenlőség Napján

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése