2012. szeptember 19., szerda

Megújul Fehérvár székelykapuja az őszi "napfordulóra"

Az őszi nap-éj egyenlőség napja (köznyelven: napforduló) alkalmából újul meg a tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepnapján állított székelykapu Székesfehérvárott. Az adományozók táblájának végleges (olvasható és maradandó) változatát helyezi el a Fejér Szövetség Székesfehérvár csíki székelykapujára.

2012. szeptember 23-án 9 órától 12 óráig (a közlekedést és a forgalmat nem akadályozva) újítja fel, pácolja újra a Fejér Szövetség vállalkozó csapata a tavasz hírnökeként felállított székelykaput, amely azóta méltán hordozza a helybéliek száján a Székes és Fejér Város Csíki Székelykapuja nevet.

Az időzítésnek három oka is van:
  1. 2012. szeptember 23. az őszi nap-éj egyenlőség ünnepnapja.
  2. Fél év eltelte után időszerű a székelykapu újrapácolása (védelme).
  3. Az ideiglenesen elhelyezett adományozók táblája nem tartalmazhatta minden adományozó nevét, hiszen voltak, akik a tábla feliratozása és a székelykapu-avatási ünnepség előtti napokban járultak hozzá a székelykapu állításhoz, ezért véglegesítése már időszerű.
Az új tábla feliratának 3D-s számítógépes szemléltetése
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Megjegyzés:
A csillagászati nap-éj egyenlőség Székesfehérvárott éppen e napon következik be, ugyanis a Nap 6 óra 33 perckor kél és 18 óra 33 perckor nyugszik, azonban pl. Budapesten csak szeptember 25-én lesz esedékes, mikor is a Nap ott 6 óra 35 perckor kél és 18 óra 35 perckor nyugszik, míg testvérvárosunkban, Csíkszeredában ez szeptember 26-án következik be csupán, mivel ott e napon a Nap (helyi idő szerint) 7 óra 7 perctől 19 óra 7 percig fényeskedik még éppen fél napot az égen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése