2012. november 18., vasárnap

Merénylet: lebontottak egy védett épületet a Bazilika mellett!

A Váralja Szövetség felhívása

Kedves Támogatónk!

A megdöbbenés hangján tudatjuk értékekben gondolkodó honfitársainkkal, hogy a napokban egy külföldi befektető földig rombolta a budapesti Hercegprímás utca 5. szám alatti háromemeletes védett bérházat. A városképi jelentőségű épület 1836-ban épült Pollack Mihály tervei szerint, "mai" (azaz lerombolás előtti) alakját 1870-ben egy átalakítás során nyerte el. Az épületet 1988-ban teljesen felújították, sokáig itt működött a Budapest Bank irodaháza.
Az épület és hűlt helye itt tekinthető meg: www.varaljaszovetseg.hu


Hazudtak nekünk
A Hercegprímás utcában történtek azért is döbbentesek, mivel a Váralja Szövetség már három hónapja nyomon követi a "lakóépület átalakítása" címen zajló beruházást, ám mindeddig szó sem volt arról, hogy az épület homlokzata is eltűnik. (Ekkor azt ígérték, hogy az épület egész utcafronti traktusa sértetlen marad.)

Budapest ostromát éljük
A Váralja Szövetség figyelmeztet: fennállásunk óta nem volt annyi épületbontás Budapest belvárosában, mint most. Jelenleg hét belsővárosi bontásról van tudomásunk - a 2011-es év folyamán összesen nem bontottak el ilyen sok városképi jelentőségű épületet. Mindez világosan rávilágít arra, milyen hatalmas felelőtlenség volt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetése.

Külön érdekesség, hogy a fent említett hét örökségromboló beruházásból öt Rogán Antal kerületében zajlik - ahogy a Szent István-bazilika szomszédsága is ide tartozik, beleértve a Hercegprímás utcát. Az V. kerület liberális városvezetése már akkor megmutatta a magyar kultúrához való viszonyát, amikor 2010-ben a Bécsi utcába tervezett "Zeppelin" nevű városrombolást támogatta.

Törvénytelenség?
 A Váralja Szövetség szerint a beruházás ebben a formájában nem tűnik törvényesnek, mivel az épület többszörösen is védett volt (városképi jelentőség, világörökségi terület, műemléki jelentőségű terület).

Az V. kerületi önkormányzat állásfoglalásában azt állítja, hogy a befektető "életveszély" miatt bontotta le az egyébként kifogástalan állapotú épület homlokzatát. 

A városvezetés arról szeretne minket megnyugtatni, hogy majd a befektető rekonstruálja mindazt, amit lerombolt. Tény, hogy ebben az esetben ez a minimum, de mi nem nyugszunk meg mindaddig, amíg az épület homlokzatát az eredeti állapot alapján, autentikus építőanyagokból újjá nem építik. 

Tüntetés csütörtökön 18 órakor
Ismerve az V. kerületet, szükségesnek tartjuk, hogy álláspontunknak egy demonstrációval adjunk hangsúlyt. (Tartunk tőle ugyanis, hogy a tulajdonos végül nem az eredeti homlokzatot állítja helyre, és akkor bizony már nincs mit tenni - ugyanez megtörtént néhány évvel ezelőtt a szintén V. kerületi Molnár utcában...)
Arra kérjük minden értékekben gondolkodó, magyar múltat tisztelő honfitársunkat, hogy jöjjön el 2012. november 22-én csütörtökön 18 órára a helyszínre (Hercegprímás utca 5. - a Deák tér közelében), fejezzük ki tiltakozásunkat a magyar múlt eltörlése ellen!
Számítunk Önökre...

Tisztelettel:
Váralja Szövetség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése