2013. október 17., csütörtök

Krajcáros erdőelvi történet

Kertész Melinda
NEM KRAJCÁROSKODNAK

Már zsákszámra gyűl az egybanis adomány Lakó Péterfi Tünde számára
Tegnap este két óra alatt a marosvásárhelyiek 33,8 kilogramm érmét adományoztak az aktivistának. Ma tovább folytatódott a gyűjtés, egyre több erdélyi város bekapcsolódott.

Tegnap egy fehér kutyás hölgy gyűjtötte az aprópénzt Marosvásárhely központjában a kétnyelvű feliratok osztogatása miatt megbírságolt Lakó Péterfi Tündének. Két óra alatt a marosvásárhelyiek 33,8 kilogramm érmét adományoztak az aktivistának.
A rendőrség szerint a marosvásárhelyi hölgy a szórólapozási engedély hiánya miatt kapott 1500 lejes bírságot. A nő a November 7 nevű marosvásárhelyi piacon osztott a piaci árusoknak kétnyelvű feliratokat, amelyeken a termékek neve szerepelt román és magyar nyelven.

Az aktivista úgy döntött, hogy nem állít fel gyűjtőpontokat a kávézókban, mert attól tartott, hogy a városvezetés megtorlásának tenné ki ezeket a cégeket, és elfogadta a fehér kutyás hölgy ajánlatát, aki vállalta, hogy kutyasétáltatás közben esténként a virágóránál gyűjti az adományokat.

A tegnapi akció a vártnál nagyobb sikerrel járt, a temérdek mennyiségű adomány láttán Lakó Péterfi Tünde egy Facebook-bejegyzésében azt írta: "Nem találunk szavakat. Kis cetliken üzenetek is érkeztek, amiben megköszönitek. Az emberek arcukon boldog mosollyal hozzák, hozták, gyűjtik. Kislányok, kisfiúk törik fel a féltve őrzött perselyeiket. Gyógyszeres dobozokba, villanyégős dobozba, tégelybe csomagolva, és szeretettel átkötve hozták a vásárhelyiek. Azt hiszem fel sem fogjuk mi történik. Tudjuk, de még nem fogtuk fel... Halleluja! Köszönet Királyhalmi Tündének az áldozatos munkáért, hogy órákig ott állt, és fogadta az aprót!" - írja Lakó Péterfi Tünde.

Lakó Péterfi Tünde megkeresésünkre elmondta, nem tudja felbecsülni, hogy mekkora mennyiségű apró gyűlt össze, jelenleg nála 33,8 kilogramm gyűlt össze, és továbbra is töménytelen mennyiségben érkezik az apró.

Megtudtuk, a rendőrség továbbra sem küldte ki a jegyzőkönyvet, ennek a kézhezvételétől számítva 48 óra áll a rendelkezésére, hogy a bírság felét befizesse. "Azon sem csodálkoznék, ha nem küldenék ki a jegyzőkönyvet, ha látják, hogy mi zajlik, eddig a hatóságoktól nem érkezett semmiféle visszajelzés" - mondta.
A sepsiszentgyörgyi Teinben zsákba gyűl a pénz

Hozzátette, nem várt összefogást tanúsított az erdélyi közösség az ügy kapcsán, és kiemelte: ez nemcsak az ő érdeme. "Az én személyem azért lett kiemelve, mert én kaptam a bírságot. Ez mindannyiunk érdeme. Ott van mellettem, velem az Itthon vagyunk nevű csoport, akikkel együtt kezdtem a tevékenykedést. A banigyűjtési akció is a csoport egyik tagjának az ötlete alapján indult" - fejtette ki Lakó Péterfi Tünde.

Elképzelhetőnek tartja, hogy nemcsak a bírságra futja majd a beérkező pénzből. "Amikor úgy látjuk, hogy az akció lezárult, a beérkező aprópénzt nyilvánosan megszámoljuk, közzétesszük, hogy mekkora az összeg. Ha a jegyzőkönyv nem érkezik meg, akkor közösen eldöntjük, hogy mire fordítjuk a pénzt" - mondta. Hozzátette, a fehér kutyás hölgy már 19 órától a virágóránál várja az adományokat, fél tízig kint lesz, a marosvásárhelyiek neki átadhatják az aprót.
Gyűlnek a banik a G. kávézóban, Székelyudvarhelyen
(Fotó: Fazakas Szabolcs/Facebook)

A különböző erdélyi városokban az akciók kézben tartói folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással a közösségi oldalon, fotók tucatjaival illusztrálják a "termést". Székelyudvarhelyen a gyűjtés 22 kilogrammnál tart, Sepsiszentgyörgyön már "sajnálják a bárpultot" a Teinben, ahol már zsákba tömik az érméket. Tegnap este már 19 kilogrammot nyomó bani "akasztotta ki a mérleget".

"Jó fejek voltatok Ti is Szentgyörgyön, teljesen spontánul indult nálunk is a dolog a G.-ben, hihetetlen, milyen sok embert megmozgatott. Ez azt jelenti, hogy valami nincs rendben, sértegetnek minket, és ki kell állnunk magunkért! Hajrá" - írja a bátorító szavakat a sepsiszentgyörgyi aktivisták Facebook-csoport oldalára a székelyudvarhelyi Fazakas Szabolcs, aki úgy kezdett bele tegnapelőtt az akcióba, hogy nem is ismerte Lakó Péterfi Tündét.
Kolozsváron is halmozódnak a banik
(Fotó: Márkó László/Facebo

A csíkszeredai Tilos kávézóba is viszik a banikat
(Fotó: Mihály László/Facebook)
Fazakas megkeresésünkre elmondta, óriási a lelkesedés Székelyudvarhelyen, az emberek a közös cél érdekében gyűjtik a banikat, munkaközösségek, magánszemélyek küldték, hozták be az érméket a kávézóba.

Kolozsváron az Igen, tessék! mozgalom csapata gyűjti az érméket, a Facebookon közzétett felhívásuk szerint "az összerdélyi szolidaritási mozgalommá nőtt" banigyűjtő akció támogatói csütörtökön 9 és 18 óra között a Petőfi Sándor (Avram Iancu) utca 21. szám alatti Igen, tessék irodába vihetik be adományaikat.

Csíkszeredában a Tilos kávézóban, az EMNT irodában és a Fun FM rádiónál gyűjtik az aprót.

forrás: http://itthon.transindex.ro/?cikk=21465 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése