2013. október 25., péntek

Székely Menet: '56-os megemlékezés Brüsszelben, óriás lobogók Székelyföldön

Brüsszel: '56-os megemlékezés és székely menetelés


A brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula székesegyházban lesz vasárnap, október 27-én, este 6 órakor az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékmiséje, amelyet Havas István, a brüsszeli Magyar Katolikus Misszió plébánosa celebrál.

A mise végén Kállayné Dáné Zita, a Magyarok Világszövetsége Elnökségének brüsszeli tagja, aki maga is székely, a székelyek „nagy menetelését” támogató nyilatkozatot és felhívást olvas fel. Ezt követően a szentmise résztvevői rendőri felvezetéssel – magyar és székely zászlókat lengetve – Brüsszel utcáin az Ismeretlen katona emlékművéhez vonulnak.
 
Három szónok mond beszédet – Dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi nagykövete, Dr. Sztáray Péter, Magyarország NATO nagykövete, valamint Dr. Kállay Oszkár, a Belgiumi Magyarok Szövetsége elnöke, az MVSZ Védnöki Testületének tagja.

MVSZ Sajtószolgálat
8078/131025


Székelyföld: óriáslobogók érkeznek az MVSZ küldöttségével

Ötven fős autóbusszal és több városból induló kisebb gépkocsikkal, mintegy százfős küldöttséggel vesz részt a Magyarok Világszövetsége a székelyek „nagy menetelésén”. A küldöttséget Patrubány Miklós elnök vezeti, és jelen lesz Oláh István, Kárpát-medencei térségi elnök, valamint Bottyán Zoltán térségi alelnök is.

Az MVSZ-küldöttséghez csatlakozik a Székelyföldön a Fejér Szövetség mintegy húszfős küldöttsége.

A világ magyarságának támogatását megjelenítő MVSZ-küldöttség két helyszínen menetel: Szentivánlaborfalván, ahol a Borsos Géza térségi alelnök vezette gyergyócsomafalvi küldöttséggel találkozik, valamint a Rétyi Nyírnél megrendezendő központi rendezvényen.

Az MVSZ küldöttségével érkezik az a hét db, 3x5 méteres óriáslobogó, amelyet Tolnai Attila és Gál István készíttetett. A magyar nemzeti lobogó mellé felsorakoznak az önrendelkezési harc különböző szakaszaiban lévő népek lobogói: a baszk, a katalán, a skót, a dél-tiroli és a székely.

A Magyarok Világszövetsége meggyőződéssel támogatja a székely nép önrendelkezési törekvéseit, ám ahhoz, hogy e törekvéseket siker koronázza, paradigmaváltást tart szükségesnek, amelyet a Szövetség elnöke a minap sajtótájékoztatón ismertetett.

MVSZ Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése