2014. június 16., hétfő

5 éves a Hétvezér Est - Mire is emlékezzünk június 16-án?!

Mire is emlékezzünk mi június 16-án
... mi, a Fejér Szövetség tagjai és még sokan, hazafiak?

Elsősorban arra, hogy e napon bontott zászlót a II. Rákóczi Ferenc által vezetett Magyar Nemzeti Szabadságharc.

Másodsorban arra, hogy ez a nap Nagy Imre újratemetésének és mártírtársai kíméletlen meggyilkolásának, a hazáért hozott áldozatának, vértanúhalálának emléknapja, mikor is közel ötven év után e napon, 1989 június 16-án énekelték el újra egy állami rendezvényen néhai Rácz Sándor, az utolsó nagy 56-os szabadságharcos kezdeményezésére, Nagy Imre újratemetésének alkalmából a Hősök terén rendezett nagygyűlésen a magyarok régi himnuszát, a keresztény magyarok "Boldogasszony anyánk" kezdetű nemzeti imádságát.

Harmadsorban arra, hogy két évvel ezelőtt, éppen e napon avattuk emlékezetesen ünnepélyes körülmények között Csókakőn Horthy Miklós első Fejér megyei köztéri mellszobrát, s emlékeztünk meg ezen alkalomból 1703 június 16-ról és az országló nagyfejedelem, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcáról. Mintha csak ma lett volna, mit is írtunk (idéztünk) akkor?!

II. Rákóczi Ferenc a Nagyságos Fejedelem a magyar történelem legkiemelkedőbb személyisége. Családja nagy részét a Habsburgok meggyilkolták, 12 éves korában családjától elszakították, örök életére száműzték szeretett hazájából. II. Rákóczi Ferenc aki mindenét - családját, országnyi vagyonát - feláldozta a nemzetéért, amit kibontott zászlójára írt, azt híven követte s a megalkuvás helyett inkább a száműzetés keserű kenyerét választotta, semmint esküjét megszegje. Csodálatos nagy szabadságharcát az akkori világ a legnagyobb függetlenségi háborúnak tekintette. Napjainkig nem hogy boldoggá nem avatták, hanem a hivatalos politika a nyolc évig tartó szakadatlan háborúra az abban a hazájáért meghalt sok-sok tízezer áldozatra és a szabadságharc ünnepnapjára június 16-ikára sem emlékszik. De mi nem felejtünk, dicsőséggel adózunk a kiváló írónak, tudósnak és hadvezérnek, a Nagyságos Fejedelemnek és emlékezünk a magyar függetlenségért életüket adó hős kuruc katonáira. 

Utolsó sorban pedig arra, hogy pontosan öt évvel ezelőtt, 2009. június 16-án nyitotta meg a Fejér Szövetség az ím már 225. alkalmat számláló és töretlenül heti rendszerességgel megrendezésre kerülő Hétvezér Esték elnevezésű őstörténeti, egészség- és igazságügyi és közéleti előadássorozatát.

Ám, semmi sorban ne emlékezzünk meg e napon csupán egy - egyes 25 évvel ezelőtti  közszereplők által "útszélinek", mások által ma "nagyszerűnek" tartott - beszédről.

A szó elszállt, a szabadságharc pedig velünk maradt. Velünk, Rákóczi kurucaival!

2014. június 16.
a dicsőséges Nagy Magyar Rákóczi Szabadságharc ünnepe 
Cum Deo pro Patria et Libertate !
A képet készítette: Gálfi Aba
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése