2014. július 4., péntek

Ágyútölteléknek magyart? Ne!

Magyar fiatalok a donyecki hadszíntereken


„Én csak a lányaimat, meg a feleségemet sajnálom, nem szeretnék nekik problémát okozni. … Bízom benne, hogy a Jóisten nem akarja, hogy meghaljak” – így vall egy kárpátaljai magyar, akit „adategyeztetésre” behívtak a polgármesteri irodába, majd másnap a donyecki fronton találta magát. Az alábbi, a http://nagydobrony.com.ua portálon közölt interjúból kiderül: nem önkéntesek azok a kárpátaljai magyar férfiak, akiket a kelet-ukrajnai fronton vetnek be egy olyan konfliktusban, amihez nekik, magyaroknak semmi, de semmi közük nincs.  Ne vigyék a kárpátaljai magyar fiatalokat ágyútölteléknek az ukrajnai konfliktusokba! Írjon alá Ön is!

Íme az interjú:

Egyelőre kizárólag hivatásos katonákat és önkénteseket vetettek be ukrán részről a szeparatisták ellen vívott fegyveres akcióban – tudhatjuk meg a hírekből. A Beregszászi járásból is csak önkéntesek és hivatásos katonák kerültek a veszélyes zónába a járás hadkiegészítő parancsnokának sajtónyilatkozatai szerint. Régóta foglalkoztat a kérdés, miért jelentkezik valaki magyarként frontszolgálatra ma ebben a helyzetben. A három hónap után tíz napra családjához hazaengedett, Guton élő Király Istvánnal beszélgettünk.

István áprilisban múlt 30 éves, feleségével, Renátával két kislányt nevelnek. Rendes katonai szolgálatát már tíz évvel ezelőtt letöltötte. A beregszászi Flextronix gyárban dolgozott korábban, de a Gutra közlekedő munkásbuszjárat megszüntetése miatt visszament korábbi munkahelyére, a guti varrodába dolgozni. Arról, hogy hogyan lett újra katona, a következőket mesélte.



MVSZ Sajtószolgálat
8394/140703

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése