2015. május 16., szombat

Vendégünk Bakonyi István a 271. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Bakonyi István: Irodalmi hagyományaink Fejér megyében 


A Fejér Szövetség által rendezett Hétvezér Estek 271. előadásának vendége lesz, másodízben immár, Bakonyi István. Akik ismerik Bakonyi Kovács Istvánt és munkásságát, azok tudják, mennyire gazdag és sokszínű életmű áll mögötte, s milyen aktívan veszi ki részét a fehérvári, Fejér megyei, sőt, az országos irodalmi élet alakításából.

Akik nem ismerik, azoknak talán legyen elég annyi, hogy ez idáig 26 kötete jelent meg, műsora volt a Fehérvár Televízióban és a Vörösmarty Rádióban, hosszú ideig a Vörösmarty Társaság elnöke, az Árgus című fehérvári irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese volt, tanárként pedig a Kodolányi János Főiskolán is oktatott.  Mindezek persze csak szeletek az idei évben József Attila-díjjal jutalmazott irodalomtörténész, kritikus, író, tanár pályájából.



Így mutatja be magát: Pécsett voltam magyar-angol szakos hallgató a tanárképző főiskolán, ahol 1976-ban végeztem. Ott kezdtem irodalommal foglalkozni, az Universitas című egyetemi újság közölt tőlem írásokat még Kovács István néven. Kiváló tanáraim – például Bécsy Tamás, Szederkényi Ervin, Péczely László – hatására is erősödött bennem az irodalom iránti elkötelezettség. Mikor már a fehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanítottam, megjelent első folyóirat publikációm is a Jelenkorban, 1976-ban. Itt kezdődött el a kritikaírás folyamata – mesél az indulásról Bakonyi István, aki megemlíti: 1969-től, még telekis gimnazistaként a Fejér Megyei Hírlap sport rovatában jelentek meg tőle cikkek. Bakonyi István elmondhatja magáról: nem kényszerpályán mozog, olyan tevékenységeket folytat, amelyek közel állnak hozzá, az élete részét képezik.


Bölcsészdoktori disszertációját az ELTE-n szerezte, időközben több OTDK-n is részt vett, s elkezdett Németh László munkásságával foglalkozni.


Bakonyi István számos könyvet tudhat maga mögött. Az első még 1990-ben látott napvilágot, a Fejér Megyei Irodalmi Füzetek sorában, azóta szinte minden évben jelentkezett egy-egy művel. Ezek többsége kritikáit, esszéit adja közre, de van interjúkötete, írt több kismonográfiát és egy, a szépirodalom határán mozgó műfajban, a naplóírásban is megmutatkozott. Utóbbiból már készül a harmadik kötet, amely ez év vége felé jelenhet meg.  Falusi származású, bodajki vagyok. Egyszerű parasztember nagyapámból az maradt meg emlékeimben, hogy ül a karosszékében és olvas. Ez a falusi környezet, az a bizonyos mondat Németh Lászlóról sok mindent meghatározott, és mindig kedveltem a népköltészetet, a népélettel foglalkozó írásokat. Vonzódom azokhoz az írókhoz, költőkhöz, akik a nemzet sorskérdéseit fogalmazzák meg. 

Aligha van jobb kortárs ismerője a Fejér megyei irodalmi életnek és a megye irodalmi hagyományainak.

Az érdeklődők bizonyára a tőle megszokott, alapos ismeretekkel alátámasztott, érdekes, értékes előadást fognak hallani ezen estén, amely a megszokott 18.00 órai kezdés helyett, mostantól a nyári szezonnak jobban megfelelve, 19.00 órakor kezdődik.   

Az előadás ideje: 2015. május 19. kedd 19.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Ady Endre. u. 32. I. em. 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése