2015. május 23., szombat

Záhonyi András a tatárlakai leletről tart előadást a Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est.... 

Záhonyi András: A tatárlakai csillagnaptár

 

A Fejér Szövetség által rendezett Hétvezér Esték 272. előadásának vendége ismét Záhonyi András írástörténész, orientalista, akinek eredeti foglalkozása mérnök. Előadása szervesen kapcsolódik a korábbi, tavaszi előadásához, amikor is a „Rokonaink lehettek-e a sumer-szumírok?” című előadásában, már arra a következtetésre jutott, hogy minden valószínűség szerint igen. A folytatás sem kevésbé izgalmas. Záhonyi András a tatárlakai korong és két agyagtábla eredetét, jelentését, rendeltetését a nyelvészet és a csillagászat felől közelíti meg és arra a következtetésre jut, hogy a körülbelül 5–7 ezer évesnek ítélt leletek csillag-naptárak is egyben. Kutatásai során tatárlakai korong csillagászati üzenetének eredt a nyomába. A korong rajzolataiban az Ikrektől a Nyilasig, egymás után következő csillagképeket és környezetüket sikerült felismernie. 


Így ír erről: „ezt az értelmezést erősítették meg a korong jelei, melyeket sumer képjelként is értelmeztem. A Nyilas, a Kos és – az Oroszlán alatt húzódó – Hidra csillagképek nevének felismerésével sikerült a korong használatának és keletkezésének idejére vonatkozó utalást találni. A korong korára vonatkozó és a precesszió alapján „kódolt” üzenet szerint a korong kb. 7000 éves. Tegyük egymás mellé a tatárlakai korong képét és egy részletes csillagtérképet. Ha összevetjük azokat, meglepő felismerésre juthatunk. Ha a korongon a bal felső negyedből indulva az óramutató járásának irányában haladunk, meglepve tapasztalhatjuk, hogy szinte ugyanazokat az alakzatokat látjuk, mint az éjszakai csillagos égbolton. Tájékozódásunkat segíti a korong "célkeresztjében" található lyuk. Ez egyrészt arra utal(hat), hogy a korongot nyakban hordták, másrészt pedig arra késztet, hogy rajta keresztül a csillagos égre pillantsunk.”

A tatárlakai korong és az említett agyag táblák -- akár 7, akár „csak” 5 ezer évesek -- kiemelkedő kultúrtörténeti emlékeink, és felirataik az ősi világszemléletet tolmácsolják. A kultúra és az írásbeliség áramlásának irányával kapcsolatban (azon, hogy ki az átvevő, illetve az átadó) a kétféle kormegállapítás miatt megoszlanak ugyan a vélemények – azonban a Kárpát-medencei és a sumer kultúra közötti kapcsolat tényét ma már nem lehet vitatni (a mezopotámiai jelkészlet felbukkanását egy Maros-menti agyagból készült tárgyon a szakemberek többsége elismeri).

A Tatárlakán és a Maros menti Tordoson talált leletek a Kárpát-medence, sőt Európa legrégibb írásemlékei, ugyanakkor kapcsolat mutatható ki a mezopotámiai kultúrkörrel, ami arra enged következtetni, hogy a kőkorszakban kapcsolat létezett a Kárpát-medence akkori lakói és a turáni nyelvű sumérok között.

Az előadás ideje: 2015. május 26. kedd 19.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Ady Endre. u. 32. I. em. 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat 

2 megjegyzés:

  1. Az előadás képanyagát feltettem a világhálóra:
    https://www.scribd.com/doc/270358809/TATARLAKA-titka

    Ha lesz kérdés, szívesen megválaszolom! Ez a "MEGJEGYZÉS" rovat kiválóan alkalmas erre!
    Záhonyi András

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés