2023. május 28., vasárnap

Székesfehérvár Árpád-kori városszerkezetéről szól a májusi utolsó Hétvezér Est Reich Szabina vezető régész jóvoltából

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Reich Szabina vezető régész: Székesfehérvár városszerkezetének alakulása az Árpád-korban

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
Tisztelt történelem szakos Pedagógusok és Diákok!
Tisztelt Sajtómunkatársak!

Reich Szabina, okleveles régész, a Szent István Király Múzeum örökségvédelmi szakértője lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 597. előadó vendége.

Szabina mintegy másfél évvel ezelőtt szerepelt először a Hétvezér Esték vendégeként "Középkori Székesfehérvár" című előadásával. Voltaképpen tekinthető az előadás az előző folytatásának is, azonban míg a korábbi előadásában főként a hajdani királyi palota és szűkebb környezetének építéstörténetét vázolta fel előadónk a régészeti feltárások, leletek alapján, addig a mostani előadásában szélesebb látószögből kíván képet alkotni a királyi város építéstörténetéről.

Székesfehérvár városszerkezetét és történelmi jelentőségét elsősorban a földrajzi helyzete határozta meg. Fontos kereskedelmi útvonalak, valamint a jeruzsálemi zarándokút haladt rajta keresztül. E tényezők is formálták a város Árpád-kori térszerkezetét.

A középkori Székesfehérvár, azaz Alba Regia, a királyi város története az utóbbi évtizedben számos újdonsággal bővült. Előadónk a vezető régésze a fehérvári Géza Nagyfejedelem tér 2022. novemberében megkezdett és hamarosan, várhatóan a nyár közepén lezáruló feltárásának, melynek eredményeiről alig másfél hete egy nyílt nap keretében már hallhattak részleteket a királyi város története iránt érdeklődők, köztük estéink rendszeres látogatói is. Könnyen lehet, hogy e feltárás eredményei is befolyásolják azt a képet, amelyet Székesfehérvár egyházi és világi szerepéről alkothatunk.
 
Ajánljuk az előadást és a Hétvezér Esték programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2023. év Tavaszutó - Pünkösd - Ígéret - május havának 30. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Reich Szabina vezető régész
Székesfehérvár városszerkezetének alakulása az Árpád-korban
című előadására

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est!

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése