2021. október 24., vasárnap

Középkori Székesfehérvár - Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum örökségvédelmi szakértője lesz az 523. előadó az estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Reich Szabina örökségvédelmi szakértő (SZIKM): Középkori Székesfehérvár

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
Tisztelt történelem szakos Pedagógusok és Diákok!
Tisztelt Sajtómunkatársak!

Reich Szabina, okleveles régész, a Szent István Király Múzeum örökségvédelmi szakértője, lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 523. előadó vendége.

A Hétvezér Esték előadásainak egyik kiemelt területe a magyar történelem (az őstörténettől napjainkig). Alapvetésünk volt mindig, hogy hazánk történetén belül nekünk, fehérváriaknak a királyi város, Székesfehérvár története legalább annyira fontos, mint Magyarország történelme, illetve a magyar nemzet eredete, küzdelme és műveltség alkotó ereje.

Reich Szabinával azon kezdeményezés megvalósítási terveinek kidolgozása közben kerültünk kapcsolatba, mikor egyeztettük, miként is jelenítsük meg az Országzászló tér folyócskái felett átívelő pallóhidakon Alba Regia várának (Castrum) körvonalait és középkori úthálózatát. A korszakot, mikor a várost már nem is a templomtornyok és harangok városaként, hanem megannyi hídja miatt a "hidak városa", avagy "kis Velence" néven emlegették egészen a múlt század elejéig. 

A középkori Székesfehérvár, azaz Alba Regia, a királyi város történetéről lesz szó ezen az estén. Mondhatni valódi múltidézés, régmúltba tekintés várható a régész szemüvegén keresztül, azaz hogy mit is mesélnek Fehérvár kövei, a föld felett máig látható épületei, műtárgyai vagy éppen a föld alól előkerült, előásott tárgyi emlékei.

Az előadás nem lesz folytatás nélküli. Vendégünk lesz más korszakok történelmét kutató régész ugyanúgy, ahogy művészet- vagy hadtörténeti szakértő is megyénkből, amint a Szent István Király Múzeum és a Siklósi Gyula Társaság munkatársai közül is. Ismerjük meg városunk, megyénk múltját mind jobban, hogy jövőjét valós alapokra építhessük!

Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2021. év Mindszent - Magvető - október havának 26. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Reich Szabina régész, örökségvédelmi szakértő
Középkori Székesfehérvár
című előadására

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

1 megjegyzés: