2021. október 13., szerda

Állítsuk helyre a megszállás alól felmentő "magyar katona halhatatlan dicsőségének" emlékművét Fehérvárott (frissítve)

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Székesfehérvár és Fejér megye közgyűlésének Tisztelt Képviselő Tagjai!
Tisztelt Sajtó- és Médiamunkatársak! 
 
Állítsuk helyre, mi, megyei, városi közemberek és köztestületek, ami helyreállítandó, és őrizzük meg, ami értékálló. Bory Jenő obeliszkje a "dicsőséges magyar katona" tiszteletére nem csupán helyreállítandó, de emlékével, emlékezetünkkel meg is őrizendő.


Tisztelt Csatlakozó Polgárok!
 
Álljunk ki együtt a Bory-emlékmű helyreállítása mellett!
2021. október 15-én pénteken 18:00 órakor szeretettel várunk minden csatlakozót a Szent István térre, hogy együtt vonuljunk fáklyákkal a Városház térre, az Országalmához! 
 
Tisztelt Városvezetés! Tisztelt Megemlékezők! Tisztelt Sajtómunkatársak!
 
Ezúton hívjuk meg Önöket a
Bory Jenő: "A magyar katona halhatatlan dicsőségének emlékműve"
című kiállítás megnyitójára
2021. október 15-én 18:30 perckor
az Alba Mária közéleti műhely termeibe
/Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em./
 
Egy obeliszk a román megszállás alól felmentő, a rendet helyreállító alakulatok bevonulásának emlékére 1920-ban állíttatott és 1946-ban ledöntetett, s törve, a földre hányva hevert még 1973-ban is legott az áldozatvállalást és múltunkat eltörölni vágyók szándékától.
 
forrás: Ortofotó
 
Bory Jenő alkotása, ezáltal a "dicsőséges magyar katona" tisztelete, a Nemzeti Hadsereg közemberének emléke helyreállítandó!, aki a Nagy Háború után még egyszer fegyvert fogott a kezébe, hogy román fegyveres ne garázdálkodjon tovább ott, ahol semmi keresni valója nincsen!

101 évvel ezelőtt, 1920. október 17-én állították és avatták fel a Bory Jenő emlékművet Székesfehérvár délnyugati határában a román megszállás alól felszabadító Nemzeti Hadsereg tiszteletére.

"A világon minden nemzet alapvető erkölcsi kötelességének tekinti elődeik és hőseik tiszteletét, emlékük ápolását" - tettük közzé felhívásunkat e mondattal kezdve két évvel ezelőtt a Nemzeti Hadsereg bevonulásának 100. évfordulójára emlékezve. 2019. október 19-én szervezte ennek érdekében az első városi megmozdulást az Országzászló Védnöki Testület felkérésére és tette közzé felhívását a Fejér Szövetség és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom azzal, hogy a Bory Jenő által készített és a bevonulást követő évben, a város és a megye közgyűlésének közös elhatározásával felállított emlékmű avatásának 100. évfordulóján helyezzék el jelképesen az emlékmű alapkövét és adják át azt Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterének, azaz az Országzászló Védnöki Testület tiszteletbeli elnökének és juttatja el a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének.

Székesfehérvár, 2021. október 13.

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
Országzászló Védnöki Testület
ügyvivő

Október 15-én este 18:20 perckor Brájer Éva tanácsnok vette át Kónyi-Kiss Botondtól Bory Jenő - a "Magyar katona halhatatlan dicsőségére" 1920-ban felállított és 1946-ban ledöntött - obeliszkjének látványtervét, melynek helyreállításáért az Országzászló Védnöki Testület felkérésére fogott össze a Fejér Szövetség, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Válasz Független Civilek Egyesület.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése