2019. október 20., vasárnap

Felhívás Székesfehérvár és Fejér megye vezetéséhez és polgáraihoz


Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Székesfehérvár és Fejér megye közgyűlésének Tisztelt Képviselő Tagjai!

https://www.fehervartv.hu/video/index/28964?jwsource=cl
Fehérvár TV beszámolója a képre kattintva /Székesfehérvár délnyugati kapujában 2019.10.19-én /
A világon minden nemzet alapvető erkölcsi kötelességének tekinti elődeik és hőseik tiszteletét, emlékük ápolását. Magasztos áhítattal viszonyulnak mindenütt azon cselekedeteket végrehajtó közemberek és vezetőik iránt, akik rendkívüli áldozatot vállalva mentettek hazát és nemzetet.

Székesfehérvár sem hagyhatja emlékmű nélkül feledésbe merülni a hőstettet, melyet a Nemzeti Hadsereg hajtott végre önkéntes ország- és nemzetmentő áldozatvállalásával, cselekedeteivel.

100 éve, hogy az 1919-ben megalakult Nemzeti Hadsereg vitéz nagybányai Horthy Miklós vezetésével Szabadbattyánon keresztül bevonult Székesfehérvárra, amellyel megszüntette Székesfehérvár román megszállását és megkezdte útját a főváros felé, hogy véget vessen az országot dúló idegen seregek visszaéléseinek! Az országmentő Nemzeti Hadsereg Fehérvárt felszabadító bevonulásának 100. évfordulóján fordulunk felhívással Önökhöz, hogy állítsuk helyre a Nemzeti Hadsereg közkatonáinak és tisztjeinek áldozatvállalása iránti tiszteletet és tisztelgést!

A Nemzeti Hadsereg megalakulása és nyugat-magyarországi toborzása, majd székesfehérvári és végül budapesti be- és felvonulásai nélkül a megcsonkolt „trianoni” Magyarország idegen megszállás alatt szenvedő jelentős része sem maradt volna határain belül. Mind a mai Bács megye, mind az Őrvidék megmaradt része, ahogy a Tiszahátság, úgy Észak-Magyarország egy része is idegen országokhoz kerülhetett volna a közemberek ellenállása és a Nemzeti Hadsereg áldozatvállalása nélkül.

Fejérvármegye 1919. október 23.-i közgyűlésének döntése által Gróf Károlyi István javaslatára a szabadbattyáni országút negyedik kilométerkövénél, Emmaróza területén a Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra történő bevonulásának emlékére állított emlékművet 1920. október 17-én avatták fel és 1946. március 14-én döntötték le az ún. Nemzeti Bizottság felszólítására. Az emlékmű mozaikkal kirakott koronája a Bory várban máig látható. Az emléktáblán a következő felirat volt olvasható:

"Ezen a helyen fogadta 1919. október 19-én* délelőtt 9 órakor Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége hazánk reményét, a Nemzeti Hadsereget s annak élén Horthy Miklós hadvezért. Kísérje áldás kezükben nemzetünk viharvert zászlaját. Kárpátoktól az Adriáig visszhangozzék a magyar katona halhatatlan dicsősége. Emelte Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége a magyar katona halhatatlan dicsőségére." (Forrás: Magony Imre: Bory Jenő, 69-70. o.) 

Ezúton szólítjuk fel Fejér megye és Székesfehérvár Közgyűlését, hogy állítsunk méltó emlékművet a Nemzeti Hadseregnek, mely azért indult a megcsonkolt ország szívébe és érkezett Szent István városába, hogy a koronázó város szakrális ereje által mentse hazánkat és kezdhesse meg az egészséges és igazságos Magyarország helyreállítását!


Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Támogassák a kezdeményezést, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város, illetve Fejér Megye Közgyűlése 5 éven belül állítsa helyre a Nemzeti Hadsereg katonáinak tiszteletére emelt, 1920-ban avatott, azonban 1946-ban elbontott emlékművet, avagy állítson Bory Jenő alkotásához méltó emlékművet azonos feliratú emléktáblával és az eredeti helyéhez közeli területen! 
Kelt: Székesfehérvárott, 2019. okt. 19-én, a Nemzeti Hadsereg Fehérvárra érkeztének 100. évfordulóján
        ………………………………………                           …………………………………….
                Kónyi-Kiss Botond alelnök                                    Dr. Boór Ferenc elnök – társelnök
     Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom                     Fejér MAG Egyesület – Fejér Szövetség

* Szerk. 2020.10.15., Helyesen: október 12-én (a kozterkep.hu oldalon, vagy a forrásműben elütés lehet)

A felhívás és aláírásgyűjtő ív letölthető PDF formátumban ide kattintva.

Fehérvár TV a 2019. október 19.-i megemlékezésről: https://www.fehervartv.hu/video/index/28964?jwsource=cl
Vágatlan sajtótájékoztató: https://www.facebook.com/konyikissbotondkozszereplo/videos/923777077955730
A Fejér Megyei Hírlap beszámolója a nyomtatott sajtó címlapján és 4. oldalán, illetve a feol.hu világhálós oldalán itt olvasható: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szaz-eve-vonult-be-a-nemzeti-hadsereg-szekesfehervarra-3346542/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése