2019. november 8., péntek

81 éve békésen térhetett vissza a Felvidék egy része Magyarországhoz

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Önkormányzati Képviselők!
Tisztelt Honfitársak, Fehérvári Polgárok!
Tisztelt Sajtószerkesztőségek!

Ezúton hívom meg Önöket az Országzászló Védnöki Testület nevében az Országzászló téren, az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékművénél tartandó 2019. évi utolsó megemlékezésünkre a Magyar Királyi Honvédség "Kassai bevonulásának" 81. évforduló napján, 2019. november 11-én, hétfőn 18 órára.

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
Országzászló Védnöki Testület alapító tag

2019. november 11-én lesz 81 éve, hogy az I. bécsi döntés következtében vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó vezetésével a Magyar Királyi Honvédség bevonult Kassára. A felvidéki bevonulás volt a honvédség első jelentős hadmozdulata 1919 óta. Az ünnepélyes fogadtatást a rendező tisztek és az adott település elöljárósága közösen készítették elő, mindenütt előre meghatározott módon. Az első település, ahová a magyar csapatok 1938. november 5-én bevonultak, Medve volt, míg a nagyobb településeket 10-én érték el. Horthy Miklós kormányzó 6-án Komáromba, 11-én Kassára vonult be fehér lovon. A kassai bevonuláson részt vett a revíziót régebb óta támogató angol nemes, Harold Harmsworth, Rothermere lordja, aki Londonból utazott Kassára, hogy szemtanúja legyen az eseménynek. A bevonulás alkalmából beszédet mondott többek között Esterházy János gróf is. Ezt követően Horthy megkoszorúzta II. Rákóczi Ferenc sírját. A Felvidék déli részének visszatérését a magyar törvényhozás két nap múlva, november 13-án, az 1938. évi XXXIV. törvénycikkel szentesítette.
Zászlócsere, megemlékezés, díszőrség 
a Magyar Királyi Honvédség Kassára bevonulásának  81.  évfordulóján 
2019. november 11-én (hétfőn) 18 órától 
Székesfehérvár Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékművénél

A megemlékezés előtt, 13:00 órakor kerül sor a Székesfehérvárt felszabadító Nemzeti  Hadsereg bevonulásának 100. évfordulós napján ünnepélyesen megszentelt új Országzászló felszerelésére.

A 18 órától kezdődő megemlékezésen elhangzik Eszterházy János gróf és Horthy Miklós magyar és szloviák nyelven elmondott beszédének felvétele, mely utóbbi fordítása magyarul a következő:

„Az, hogy tudok szlovákul, azoknak a szép éveknek az eredménye, amelyeket a haditengerészetnél töltöttem. Ott tanultam meg horvátul, ezért a szláv nyelvek nem idegenek számomra. Forró szeretettel üdvözöllek benneteket, akik ma visszatértetek ezeréves közös hazánkba, melynek szabad földjét velünk együtt műveltétek és védelmeztétek is.” 

A megemlékezés alatt a díszőrséget a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai biztosítják,
  • melynek kezdetét hármas kürtszóval jelzik;
  • majd ugyancsak hármas kürtszó után csendül fel Felvidék palóc himnuszaként is elterjedt "Isten áldja meg a magyart" kezdetű  himnikus ének,
  • miután az újra felharsanó hármas kürtszó zárja megemlékezést és a díszőrséget.
A megemlékezés után a résztvevők mécsesekkel világítják ki az emlékmű körül a trianoni döntéssel elcsatolt, vagy megcsonkolt felvidéki vármegyék történelmi címerpajzsait.

Az Országzászló Védnöki Testület nevében továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

1 megjegyzés:

  1. kovacsszandra4562019. november 11. 20:08

    Hajaj... és akkor az eddigi elnyomásból kaptunk egy újabbat a nyakunkba. Jöttek a budapesti nagyurak és hivatalnoktízezrek, jöttek a földkisajátítások, kisemmizések, kitelepítések, erőszakos vallásátírások stb.stb. Dicsőítse aki akarja, de akinek nem az államhatalom határozza meg a pillanatnyi történelemtudását, az tudni fogja, hogy Horthy NEM volt se dicső, se jó.

    https://hu.flatfy.com/

    VálaszTörlés