2021. november 27., szombat

Hétvezér Est a Szent X. Piusz Papi Testvériségről Östör Dániel ifjú atya jóvoltából

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Östör Dániel római katolikus pap: A Szent X. Piusz Papi Testvérület

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Östör Dániel, a Marcel Lefebvre római katolikus érsek által 1970. november 1-én alapított Szent X. Piusz Papi Testvérület - Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X. (FSSPX) - felkent papja, az Alba Mária közéleti műhely szomszédságában 2021. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Szent István király halálának  983. évfordulóján avatott Szent István Király Kápolna gondozó és működtető ifjú atyja lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 528. előadója. 
 
"A Testvérület története - akárcsak az Anyaszentegyház története - egy gyönyörűséges titok. Mindkettő tovább virágzik, sok visszaesés és bizonytalanság ellenére. A szerény kezdetektől a Szent X. Piusz Papi Testvérület exponenciálisan nőtt, és ma világszerte hirdeti a hagyományhű katolikus hitet és annak teljes és ősi tanítását." - olvasható a Testvérület világhálós honlapján.

Hagyományhűség...
"Tizenegy fiatal férfi kezdte meg a tanulmányait az érsek alatt egy új szemináriumon a svájci Écône-ban. (...) Ennek az új papi rendnek a célját azonban még a római vezetők sem értették meg. Sokan úgy gondolták, hogy az öreg érsek a pápa ellen fordult, mert a régi latin rítusú miséket csak az ő szemináriumain engedték meg. Éppen ellenkezőleg, Lefebvre érsek (...) töretlenül folytatta a katolikus hagyományt: szerette a tridenti misét, és tapasztalatból tudta, mennyire hasznos, sőt kritikus fontosságú a papok képzésében. Végül is az ősi latin mise soha nem lett betiltva, annak ellenére, hogy bevezették az új miserendet."

Kiközösítés...
Két apostoli látogató ezért 1974-ben hivatalos látogatást tett az Écône-i szemináriumban, hogy ellenőrizzék a helyzetet. Lenyűgözte őket a magas tudományos színvonal és a szeminaristák nyilvánvaló ájtatossága (...).
A kedvező visszajelzés ellenére (...) néhány héttel később Fribourg új püspöke 1975. május 6-án váratlanul felfüggesztette a Testvérületet. Lefebvre érsek döbbenten hivatalos fellebbezést nyújtott be, és érdeklődött a drasztikus lépés okairól. Sem Fribourg, sem Róma nem válaszolt. Ezután 1976-ban az érseket ab ordinum collatione felfüggesztették minden diakónus és pap kinevezés alól, és később a divinis minden papi funkció alól, beleértve a misézést.
Meg volt győződve róla, hogy az egyházi törvény szerint a felfüggesztés nem lép hatályba, amíg a hivatalos fellebbezésről nincs határozat, vagy legalább valamilyen válasz. Nyáron szokásos módon papszentelést tartott. A jóhiszeműség jeleként magával vitte szeminaristáit a Rómába való zarándoklatra is. (...) Lefebvre érsek - a Rómával ismételten folytatott, de eredmény nélküli tárgyalások után - 1988-ban úgy döntött, hogy négy új püspököt szentel fel a Testvérület és a hívek szolgálatára, a hagyományos egyházi szentségek kiszolgáltatásának folytatásáért és terjesztéséért. Erre válaszul a pápa kiközösítette az érseket és a négy új püspököt."
 
Visszafogadás...
"XVI. Benedek pápa később úgy döntött, hogy engedélyezi a hagyományhű latin misét (...) és 2009-ben megszüntette a négy SSPX püspök ellen kiadott kiközösítést.
Ma a Szent X. Piusz Papi Testvérület közel 700 papot és közel félmillió hívőt számlál szerte a világon, és bátran folytatja az apostoli munkáját."   
 
Nos, talán ennyi elég is ahhoz, hogy az érdeklődésünk több legyen, mint egyszerű keresztény művelődés a papi testvériség iránt, amely hátszél nélkül is megerősödni és - mint látjuk - teret nyerni érkezett közénk, s indította el az Alba Mária közéleti műhely mellett a Szent István Király Kápolna működését és növelte 2021. október 30-án a már hagyományos Királyi Halottak Napi történelmi kegyeleti szertartásunk emelkedettségét.
 

Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2021. év Szent András - Enyészet - november havának 30. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Östör Dániel római katolikus pap (FSSPX)
A Szent X. Piusz Papi Testvérület
című előadására

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

A Hétvezér Esték 2021 decemberi programjában Sümegi Gyulát és Dévai Nagy Kamillát látjuk vendégül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése