2021. november 14., vasárnap

Az 526. Hétvezér Estén könyvbemutató előadással emlékezünk Szent Erzsébetre

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Horváth Zoltán György mestertanár
: Szent Erzsébet kultusza Wartburgtól Marburgig

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Nem először és reményeink szerint nem is utoljára lesz Horváth Zoltán György Podmaniczky-díjas műegyetemi mesteroktató és kiadóvezető, a ROMANIKA KÖNYVKIADÓ tulajdonosa a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték előadója.
November 19.-hez, II. András király és merániai Gertrúd gyermekeként Sárospatakon született Árpád-házi Szent Erzsébet liturgikus ünnepéhez közeledve, az 526. Hétvezér Estén a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentjére emlékezünk, felidézve élettörténetét - az előadó könyvének címét idézve - "... Wartburgtól Marburgig". Emléknapját a római naptár november 17.-re tette, hazánkban november 19-én ünnepeljük.
Beharangozóként idézzük fel itt a Romanika Kiadó honlapján olvasható könyvismertetőt:
 
Szt. Erzsébet igazán szerethető szent, de nemcsak önfeláldozó karitatív, betegápoló, szegényeket felkaroló-támogató élete miatt, amellyel szinte üstökösként vonult végig a rövidke földi léten, hogy aztán a szentségnek olyan hírében haljon meg, hogy halála után mindössze négy évvel, 1235-ben a pápa az itáliai Perugiában már szentté is avassa. Hiszen a korban különleges ritkaság az a pajtási viszonyból kinőtt igazi szerelmi házasság Lajossal, a háromgyermekes anya rajongó szeretete férje iránt, ami az egész wartburgi „nem konvencionális” életének további megnyilvánulása. Ő mindmáig a leghíresebb magyar, aki Wartburgtól Marburgig élte életét – magyarként, magyar királylányként. Tisztelete egész Európában, sőt az egész keresztény világban jelenlevő, és időben is messze ható, mert ez a tisztelet napjainkig töretlen Németországban, Magyarországon, Európában és az egész keresztény világban. És persze életének helyszínein: Wartburgban és Marburgban is – ezt mutatja be " - előadónk az 526. Hétvezér Estén és a helyszínen megvásárolható kötet.

Mindazonáltal a Romanika Kiadó más könyvei és kiadványai is kedvezményesen vásárolhatók az előadás végén (amint a világhálón is).

Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2021. év Szent András - Enyészet - november havának 16. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Horváth Zoltán György mestertanár, kiadóvezető
Szent Erzsébet kultusza Wartburgtól Marburgig
című könyvbemutató előadására

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

A Hétvezér Esték 2021 novemberi programja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése