2021. november 1., hétfő

Biokertészetről és vízönellátó rendszerről ad elő Langmár Gergely az első novemberi Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Langmár Gergely biokertész: Élő víz-táj-talaj – Vízönellátás

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
Tisztelt Sajtómunkatársak!

Langmár Gergely biokertész lesz a Fejér Szövetség közművelődési és közéleti előadás sorozata, a Hétvezér Esték 524. előadója. Előadásának középpontjában a szerves kertművelés, az élő víz, talaj, táj és a vízönellátás áll.

Langmár Gergely 1995-ben Gertrud Franck könyvének hatására kezdte a vegyes kultúrás, váltott soros, mulcsozós kertészkedést. Később tanulmányozta a permakultúra alapjait. Megismerve  a permakultúra szakembereit, köztük legfőképp Baranyai Vitáliát elkötelezett komposztálóként, talajökológusként, az előadó számára is világossá vált a talajélet, az élő talaj rendkívüli fontossága. Kökény Attila előadásai alapján állt össze végül számára is a teljes kép a talajmegújító mezőgazdaságról, amit a kiskertesek számára igyekszik azóta is továbbadni, pl. a Talajmegújító kertészkedés néven létrehozott facebook csoportban is. "Víz nélkül nincs ÉLET!" címmel és Dr. Országh József tisztelőjeként követi a neves vízgazda tanításait is. Álljanak itt az előadó előzetes gondolatai, melyekkel a hallgatóság figyelmébe ajánlja előadását:

"A táj - ahol élünk, gazdálkodunk - részei közötti összefüggések, az eredendő működés ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy meg és fennmaradjunk. A klímaváltozás szélsőségességeit tompíthatjuk, ha igyekszünk az általunk használt víz és szerves anyagokat visszajuttatni-megtartani a természetes körforgásában a kiskertünkben és a tájban egyaránt."

Az előadó a vízönellátás rendszerének átfogó ismertetése után a Dr. Országh József vízgazda elvei szerint mutatja be a vízzel kapcsolatos folyamatokat, annak elméleti és gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel együtt. Végül a talaj megújító mezőgazdaság 4+1 elemét ismerteti a kiskertekben is azonnali alkalmazható módon.

Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2021. év Szent András - Enyészet - november havának 2. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Langmár Gergely biokertész
Élő víz-táj-talaj – Vízönellátás
című előadására

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

A Hétvezér Esték 2021 novemberi programja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése