2021. november 8., hétfő

Fáklyás megemlékezés a Magyar Királyi Honvédség felvidéki bevonulásának 83. évfordulóján (frissítve)

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Önkormányzati Képviselők!
Tisztelt Honfitársak, Fehérvári Polgárok!
Tisztelt Sajtószerkesztőségek!

Ezúton hívom meg Önöket az Országzászló Védnöki Testület nevében az Országzászló téren, az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékműnél tartandó - már hagyományos - évi utolsó megemlékezésünkre a Magyar Királyi Honvédség "Kassai bevonulásának" 83. évfordulós napján, 2021. november 11-én, csütörtökön 18 órára.

A megemlékezés alatt a díszőrséget a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai biztosítják,
  • melynek kezdetét hármas kürtszóval jelzik,
  • majd Felvidék palóc himnuszaként is elterjedt "Isten áldja meg a magyart" kezdetű  himnikus énekkel kezdődik a megemlékezés,
  • miután az újra felharsanó hármas kürtszó zárja a megemlékezést és a díszőrséget. 
A megemlékezés alatt a résztvevők mécsesekkel világítják ki az emlékmű körül a trianoni döntéssel elcsatolt, vagy megcsonkolt felvidéki vármegyék történelmi címerpajzsait.
Fáklyás megemlékezés, díszőrség 
a Magyar Királyi Honvédség Kassára bevonulásának  83.  évfordulóján 
2021. november 11-én (csütörtök) 18 órától 
Székesfehérvár Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékművénél
Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
Országzászló Védnöki Testület ügyvivő

 
2021. november 11-én lesz 83 éve, hogy az I. bécsi döntés következtében vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó vezetésével a Magyar Királyi Honvédség bevonult Kassára.
Az első bécsi döntés a szlovák és magyar felek által felkért két döntőbíró, Ribbentrop német és Ciano gróf olasz külügyminiszter 1938. november 2-án meghozott döntése volt. A döntést Bécsben, a Felső-Belvedere kastélyban hirdették ki. Az etnikai revíziót megvalósítva 11 927 km² (az utólagos kiigazításokkal 12 012 km²) Trianonban elcsatolt területet juttatott vissza Magyarországnak, 869 ezer fős lakossággal, akik közül 752 ezer fő (86,5%) volt magyar és 117 ezer más nemzetiségű. A döntésnek köszönhetően újra magyar lett Beregszász, Érsekújvár, Kassa, Komárom, Léva, Losonc, Munkács, Rimaszombat, Rozsnyó és Ungvár városa. A honvédség november 5. és 10. között vonult be a csehszlovák hadsereg által kiürített területre, ahol a lakosság mindenütt kitörő örömmel fogadta a Magyar Királyi Honvédséget. Az új határokon túl megközelítőleg 67000 magyar maradt.
A felvidéki bevonulás volt a honvédség első jelentős hadmozdulata 1919 óta. Az ünnepélyes fogadtatást a rendező tisztek és az adott település elöljárósága közösen készítették elő, mindenütt előre meghatározott módon. Az első település, ahová a magyar csapatok 1938. november 5-én bevonultak, Medve volt, míg a nagyobb településeket 10-én érték el. Horthy Miklós kormányzó 6-án Komáromba, 11-én Kassára vonult be fehér lovon.
A kassai bevonuláson részt vett a revíziót régebb óta támogató angol nemes, Harold Harmsworth, Rothermere lordja, aki Londonból utazott Kassára, hogy szemtanúja legyen az eseménynek. A bevonulás alkalmából beszédet mondott többek között Esterházy János gróf is. Ezt követően Horthy megkoszorúzta II. Rákóczi Ferenc sírját. A Felvidék déli részének visszatérését a magyar törvényhozás két nap múlva, november 13-án, az 1938. évi XXXIV. törvénycikkel szentesítette.
Az Országzászló Védnöki Testület nevében továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat
 
A megemlékezés képei:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése