2021. december 6., hétfő

420 évvel ezelőtt, 1601 őszén hullámzott végig a Móri árkon a "fehérvári ütközet"-folyam

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Sümegi Gyula:
A 420 évvel ezelőtti fehérvári ütközetek helyszínei egy katona szemével

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 

A Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 529. előadó vendége Sümegi Gyula nyugállományú alezredes.

Sümegi Gyula Magyaralmásról került a katonai főiskolára és tisztté avatása után 1975-be Ercsiben kezdte szolgálatát különböző beosztásokban. A nemzeti egyetem elvégzése után 1995-ben helyeztek Székesfehérvárra magasabb beosztásba, azóta városunk ízig-vérig lokálpatrióta lakosa.

Szakterülete, a katonai híradás és az informatika révén kapcsolódott be az akkor alakult Csókakői Várbarátok Társasága munkájába és elkészítette, üzemeltette a várbarátok honlapját is. A történelem és ezen belül a hadtörténelem lett fő érdeklődési területe. Ezért is fordult figyelme a környező falvak helytörténeti kutatási eredményei felé.

Számos háromdimenziós rajzot készített Magyaralmás, Bodajk, Iszkaszentgyörgy és természetesen Székesfehérvár régmúltjáról. Iszkaszentgyörgyön akadt a kezébe az a könyv, amely az 1601-es év Fehérvár körüli katonai eseményeit tárgyalta és írta le (a község polgármestere ajándékozta meg az e témában szűk körben kiadott könyvvel).

1601 ősze nem csupán Fehérvár ostroma és visszafoglalása, hanem a „csókai vagy csókakői”, avagy „sárréti” csatának nevezett, a maga korában igen széles körű európai közfigyelmet kiváltó diadal kapcsán nevezetes. A forrásokra alapozott új vizsgálatok eredményeként ma már mind világosabban látszik, hogy voltaképpen egy 16 napon át (október 9–25. között) vívott, a Móri-árok déli szakaszának csaknem 20–25 km-t felölelő területén végighullámzó ütközetfolyamról kell beszélnünk. Az események részletes ismertetése, elemzése, a helyszínek beazonosítása és pontosítása, a felmerülő ellentmondások tételes ütköztetése adják az előadás kereteit.

Az előadás aktualitását pedig az események 420 éves évfordulója adja.

Ajánljuk tisztelettel az előadást figyelmükbe, azaz várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2021. év Karácsony - Álom - december havának 07. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
Sümegi Gyula nyugalmazott alezredes 
1601: A 420 évvel ezelőtti fehérvári ütközetek helyszínei egy katona szemével
című előadására

A Hétvezér Est rendezősége nevében a
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

A Hétvezér Esték 2021 decemberi programjában Sümegi Gyulát és Dévai Nagy Kamillát látjuk vendégül.

1 megjegyzés:

  1. tegyem be ide es;
    https://www.youtube.com/watch?v=NEM4Iuq-icQ&list=PLvHMC_t2ji5NxOSHNaNQb63ElPK5-1U1m&index=38&ab_channel=DraconesScythicus
    ---
    1601be Fehervar? nem is tuttam; 1601 korul van a surusodes Erdelynel is; Misi vajda bejon s lefejezik stb

    VálaszTörlés