2010. június 20., vasárnap

Újra veszélyben a Velencei-tó!

Újabb botrányos beruházás: műtengerpartot és plázát építenének a Velencei-tó legszebb, parkosított szabad strandja helyére
 
A közelmúltban értesültünk róla, hogy a Velencei-tó legszebb, parkosított szabad strandját műtengerparttal, plázával óhajtják felcserélni egyes politikai erők és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági érdekcsoportok. Időszűkében mindent elkövetnek egy bizonyos „Velencei-tó kapuja” beruházás megvalósulása érdekében, ezzel súlyos százmilliókat kihúzva a magyar adófizetők zsebéből a legsúlyosabb gazdasági válság idején – áll az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.



A tervezett létesítmény a minőségi turizmus megteremtésének álcázott brutális beavatkozás a Velencei-tó sajátos, egyedi arculatába. Rövid távon gazdasági érdekek gátlástalan érvényesítése, hosszú távon a táj tönkretétele. A tókörnyéki lakosokat senki sem kérdezte meg a beruházás szükségességéről! A Velencei-tó is a mi hazánk!

Kérünk minden tókörnyéki lakost, illetve Velencei-tó iránt nem közömbös magyar állampolgárt, jelenjen meg az alábbi helyszínen és időben! A helyi képviselőtestület tagjainak többsége ugyanis már akkor és ott, kihelyezett ülés keretében nyélbe ütné az „üzletet”! A jó érzésű velenceiek kérésének teszünk eleget! - írják az egyesület vezetői.

A sajtótájékoztató és tiltakozás időpontja: 2010. június 21., hétfő, 16.30-kor Velencén, az új Zöldliget Általános Iskola előtt, 2481 Velence, Kis utca 1.

Az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület állásfoglalása a „Velencei-tó kapuja” beruházással kapcsolatban:


 
Mély megdöbbenéssel fogadtuk a velencei partszakaszra tervezett gyanús beruházás hírét. A fejlődés fogalmát sajátosan értelmező politika ismét elképesztő méreteket öltő, tájidegen létesítmény terveivel borzolja a kedélyeket. A „Velencei-tó kapuja” névre keresztelt monstrum neve alapján akár vonzó is lehetne. A részletek tanulmányozása azonban kijózanító. A beruházás nem más, mint az elmúlt két évtized során ránk erőltetett, lassan csődöt mondó fogyasztói „kultúra” újabb tárgyi megjelenése. Elnézően legyinthetnénk, ha nem épp a Velencei-tó partján óhajtanák megvalósítani a döbbenetes projektet. Lássuk, miről akarnak dönteni fejünk fölött nagy formátumú politikusaink.

 
A „Velencei-tó kapuja” tipikusan plázajellegű épületkomplexum műtengerparttal. Mintegy 20 hektárnyi tóparttól fosztana meg minket, velencei-tavi magyar polgárokat és a táj szépségének köszönhetően ide látogatókat. A létesítményben rendezvényterem, üzlethelyiségek, valamint fedett, helyenként zárt „korzó” (a beruházó szóhasználata) kapna helyet. A hosszan elhúzódó épület elé homokos partot alakítanának ki, mely a legízléstelenebb tengerparti tömegnapozók világát hozza el nekünk. Mindezt a „gazdaság élénkítés” és a „minőségi turizmus” jegyében. Ma már tudjuk, hogy ezek csupán népámító, üres ígérgetések, a létesítmény vélhetően a végén semmiféle hasznot nem jelent majd a helyi közösségnek, azaz Velence polgárainak, viszont elveszi a kilátást a Velencei-tóra. Sukoró, Pákozd, Gárdony, Agárd lakói pedig gyönyörködhetnek majd a klimatizált üveg-beton förmedvényben. A Velencei-tóhoz látogatók épp a bájos, szemet gyönyörködtető tájnak, a tó adta lehetőségeknek köszönhetően keresik föl településeinket.

 
Lássuk, mit veszíthetünk: a terület jelenleg a Velencei-tó legszebb szabad strandja. Bárki, bármikor ingyen ellátogathat ide, hiszen a tó és a hozzá tartozó partszakasz mindenkié. A strand évtizedek óta szolgálja sok ezer ember pihenését, kikapcsolódását. Családias, emberléptékű, természetközeli állapotban lévő területről beszélünk, ahol élvezhetjük a tópart előnyeit, a méretesre nőtt fáknak köszönhetően pedig szinte parkban érezhetjük magunkat. A helyi kisméretű vendéglátó létesítményekben – melyek sorsa megpecsételődik a beruházás megvalósulása esetén – szinte mindenki megtalálja a kedvére valót, ha megéhezik, megszomjazik. Strandszezonon kívül is sokan látogatnak ide: horgászok, túrázók, kerékpárosok, vagy azok, akik épp csak a tájban kívánnak gyönyörködni.

 
A Velencei-tó környékének szépsége, az egyedülálló pannon táj különleges arculata nem eshet áldozatul a gátlástalan, durva beavatkozásnak, melyet információink szerint Velence képviselő-testületének többsége napjainkban óhajt véglegesíteni. Ezt nem engedhetjük! Teljes körű társadalmi egyeztetést akarunk, szorgalmazzuk, hogy a képviselő testület haladéktalanul állítsa le a projekt előkészítését. A „Velencei-tó kapuja” több mint tájidegen, gyökeresen megváltoztatja a Velencei-tó partjának, valamint Velence városnak derűs arculatát. Ez számunkra nem fejlődés, hanem durva tájrombolás, fölösleges pénzpocsékolás. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a szóban forgó létesítményt télen fűteni, nyáron hűteni kell. Ennek energiaigénye elképesztő! Mindenki számára nyilvánvaló, hogy válságos időket élünk. Pénzügyi, energetikai, erkölcsi értelemben egyaránt. Vegyük észre: a beruházással súlyos százmilliókat húznak ki a zsebünkből, a létesítmény hatalmas energiaigénye egyébként is pusztulófélben lévő környezetünket károsítja, ráadásul a látvány már a tervek szintjén lesújtó. Egész Magyarországot sújtja a zöld területek rohamos csökkenése. A civilizáció „áldásainak” köszönhetően tönkremehet élhető környezetünk, gyermekeink, unokáink életterét semmisíthetjük meg! Ne engedjük, hogy politikusaink a megkérdezésünk nélkül üzletelgessenek! Ne engedjük, hogy parkjainkat lebetonozzák, vagy homokkal szórják be! Ne engedjük, hogy tópartunkat, füves területeinket soha meg nem térülő, csúf üvegpláza építése érdekében számolják föl!
Ha most jöttünk volna le a falvédőről, talán elhinnénk a gazdaság élénküléséről, a minőségi turizmusról szóló tündérmeséket. Jelen helyzetben azonban kénytelenek vagyunk levonni a következtetést: a beruházást erőltető politikai és gazdasági erők vagy a hozzáértés, vagy a jóhiszeműség hiányában szenvednek. Végezetül: a Velencei-tó és a hozzá tartozó nádasok Natura 2000-védelmet élveznek. A beruházás látványtervein nem látszanak nádasok, továbbá nem látjuk a garanciákat a víz minőségének megóvását illetően! A tópart mindenkié, nem vehetik el tőlünk!
Tisztelt politikusok, „befektetők”!

 
Önök kizárólag jólétünk megteremtésén munkálkodnak! Tönkre akarják tenni Magyarország egyik legnagyobb tavát és környékét? Ne tegyék! Még nem késő! Kedves Olvasók! Kérjük, terjesszék állásfoglalásunkat a lehetséges legszélesebb körben! A www.angelikaegylet.hu oldalunkon képekben is megjelenítjük, mit veszíthetünk, és mit akarnak nyakunkba varrni felhatalmazásukkal bizonyára soha vissza nem élő vezetőink! Szélsőséges helyzetekre, pl. amennyiben a dózerek elé kell feküdnünk: kérjük, minél többen iratkozzanak föl riadóláncra a tiszta.sukoro@gmail.com egyesületi címünkön!

Sukoró, 2010.06.18.

Tisztelettel:

Szigeth Gábor László sk
elnök, Angelika Egyesület
(Kuruc.info)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése