2019. szeptember 10., kedd

Régi jó vendég előadónk, Mandics György a kaukázusi magyarságról ad elő a Hétvezér Estén

A Fejér Szövetség 476. Hétvezér Estjének előadása arról szól, amiről a történelemkönyveink csak nagyon keveset írnak. 

Az előadó régi jóbarátunk, Mandics György tanár, költő, író, aki nem másról szól, mint a honvisszafoglaló magyarság kaukázusi országáról, Kuma-Magyarországról, avagy Jeretyán birodalmáról.

Kevesen tudják, hogy volt a magyar népünknek egy olyan jelentős lélekszámú része, amely a IX. század végén a meotisz-kaspi-kaukázus vidéki őshazában elszakadt a mi hon(vissza)foglalóinktól, és attól az időtől kezdve fél évezreden át önálló állami életet élt.

Keleti és nyugati történelmi kútfők, régészeti leletek, máig fönnmaradt földrajzi nevek tanúskodnak minderről. Egyik legmeggyőzőbb bizonyíték XXII. János pápa egy 1329-ben kelt bullája, amelyben válaszol Jeretann (Gyeretyán) nevű ázsiai magyar fejedelem kérésére. „Te, Jeretann fiúnk, Magyarország katolikus fejedelmeinek, királyainak leszármazottja ... írja a pápa. A Kuma és Bujvola folyók torkolatánál épült „Madzsar" városában székelő magyar fejedelem - Róbert Károly királyunk kortársa ki a pápához fordult kérve, hogy népének térítésére küldjön püspököt országába.

Bendefy László könyve - A magyarság kaukázusi őshazája - a Kaukázusban élt magyar testvéreink történetével ismertet meg minket.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Királykút Emlékházba

Az előadás ideje: 2019. Földanya - szeptember havának 10. napja 18:00 óra
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

1 megjegyzés:

 1. https://archive.org/details/annalesregnifran00anna/page/55

  Angrari-k Ferencz urt valamit kene mozdiccsal!
  --
  Maria Teri stb egy ket erdekes dolog

  http://szkitia.ingyenblog.hu/evek-ho-napok-kiraly-szuletesek-halalok-stb-23.blog

  VálaszTörlés