2020. augusztus 17., hétfő

Pálfi György kiállításának két megnyitója követi a végső búcsút

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szent-Györgyi Albert)

Tisztelt Közéleti Szereplők és Közösségi Képviselők!
Tisztelt Oktató, Kutató és Közművelődési Munkatársak!
Tisztelt Pedagógusok és Szerkesztőségek! 

Mi volna méltóbb bizonyítéka annak, hogy az alkotás túléli alkotóját, hogy alkotásában a szerző és szavai tovább élnek, mint az, hogy a "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár, múzeumigazgatóvégső búcsúztatását (Dr. Pálfi György a Jóisten tenyerén) követő két napon két különálló helyszínen nyitjuk meg a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítást. 
 
Alig hogy elfoglalja méltó helyét Dr. Pálfi György a Jóisten tenyerén kedden, s már szerdán a Fejér megyei Polgárdiban, csütörtökön pedig egy új megyébe érkezve, a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason nyílik meg a Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címet viselő tárlata. 
 
Az 52. és 53. megnyitón újra elhangzanak a szerző szavai: "Emeljük a magyar a tudomány zászlaját oly' magasra, hogy ne csak külföldön, de Magyarországon is vegyék, vegyük végre észre!".

Szeretettel hívjuk meg Önöket
Polgárdi Önkormányzata
és a terjesztő 
Fejér Szövetség
nevében a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás
52. megnyitójára
 2020. augusztus 19-én (szerdán)
18:00 órára
Polgárdi Polgármesteri Hivatalába
(Cím: 8154 Polgárdi, Batthyány u. 132.)
és a
 Halasi Média és Kultúra Nonprofig Kft.
és a terjesztő 
Magyar Összefogás Fogadalmi Hely Baráti Kör
nevében a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás
53. megnyitójára
 2020. augusztus 20-án (csütörtökön)
11:30 órára
a Végh-kúria épületébe
(Cím: 6400 Kiskunhalas, Bajcsy-Zsilinszky u. 5.)

http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándortárlat
2016.11.07.-i székesfehérvári megnyitójáról
(képre kattintva)
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és 80 db A/2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A szerző egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 


Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s tette 92 évesen is a terjesztőkkel közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedte, rendkívül energikus előadóként is.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos) 

A prof. Dr. Pálfi György által évtizedes munkával összeállított, a Magyarok IX. Világkongresszusa által is ajánlott és a Fejér Megyei Mérnöki Kamara és a Fejér Szövetség támogatásával Székesfehérvárott, a "20 éves a Fejér Megyei Mérnök Kamara" ünnepség társrendezvényeként 2016. november 7-én útjára indított Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017 nyarán lépte át Fejér megye határát.

A megyén kívül először Győr-Moson Sopron megyében, a Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút kiállítótermében volt a tárlat látogatható, majd ősztől a Fejér megyei vándortárlattal párhuzamosan a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszékére, s onnan Északkelet-Magyarországra vándorolt, hogy a készleteket megsokszorozva újra Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kari Könyvtárában - egy rendkívüli előadót is köszöntve - nyíljék meg az egyetemi közösség számára.

A soproni, majd a Nógrád megyei megnyitót hamarosan követte a "somogyországi" bemutatkozás is, s az újabb, észak- (Széchény TV 2018.02.01.), dél- (KörösTV Szarvas Híradó 2018.03.22.) és középkelet-magyarországi (Nyíregyháza TV Híradó 2018.05.17.) terjesztők bekapcsolódásával a Vándorkiállítás Nyugat-Magyarországtól Kelet-Magyarországig már tíz  megyében terjed. 

https://youtu.be/nI2m5fDcbYQ
A Hírek.sk beszámolója a vándorkiállítás
48. állomásáról (Királyhelmec)
A Fejér, Győr-Moson-Sopron, Budapest, Nógrád, Somogy, Békés, Szabolcs-Szatmár, Csongrád, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Veszprém megyei megnyitók után már jelen határainkon túl, a Felvidéken (Fülek, Dunaszerdahely, Jóka, Királyhelmec, Nagyfödémes), Erdélyben (Szentegyháza, Székelyudvarhely, Borszék, Dés) szólította meg a tanulók, diákok és hallgatók ezreit, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit.

A  szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyék a tudománytörténeti kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is. 

A vándortárlat 2020. augusztusban és szeptemberben a következő helyszíneken látogatható térítésmentesen:
 • Teleki László Városi Könyvtár; 2019. január 26-tól előreláthatólag 2029-ig
  Cím: 3060 Pásztó, Nagymező u. 3. (Pásztói Patrióták és az önkormányzat jóvoltából)
 • Polgárdi Polgármesteri Hivatal; 2020. augusztus 19.-től 2020. szeptember 21.-ig
  Cím:
  8154 Polgárdi, Batthyányi út 132.
 • Végh-kúria; 2020. augusztus 20.tól szeptember 30.-ig
  Cím: 6400 Kiskunhalas,
  Bajcsy-Zsilinszky u. 5.
A terjesztők az egyes helyszíneken ugyancsak térítésmentesen vállalnak igény szerinti kiméretben tárlatvezetést és előadást. Ez irányú igényeket kérjük, a kiállítás megrendelésekor előre jelezzék kapcsolattartóink felé!

Előzetes igényeket a vándortárlat fogadására a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> címén várjuk. Időegyeztetésért bizalommal forduljanak: Simon Irén (+36309693932) és Sajó Mária (+36205527370) szervezőinkhez!

Legfrissebb híreink az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány.

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
a tudománytörténeti vándorkiállítás koordinátora 
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17 és 19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése