2023. július 30., vasárnap

A fémöntés művészetével ismerkedhetnek vendégeink a 604. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Jakab János fémszobrász, öntőmester: A fémöntés művészete

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

A Fejér Szövetség közéleti és közművelődési sorozata augusztus első napjával újra a szokásos helyen, a Királykút Emlékházban folytatódik. A Hétvezér Esték 604. előadója Jakab János fémszobrász mester öntő lesz, aki Sárosdról látogat el ím már nem először a királyi városba, de első alkalommal a Hétvezér Esték előadás sorozat keretében.
 
Az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Köfém Hengermű-Öntöde, melynek alkalmából avatták fel a KOHÁSZ - közel 2,5 méter magas - szobrát Székesfehérvárott, a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. E szobrot nem más, mint előadó vendégünk, Jakab János olvasztár szakemberaz Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. munkatársa ihlette - derül ki az fmc.hu 2022.05.11.-i cikkéből. A szobor pedig éppen annak a Nagy Károly fehérvári öntőnek a műhelyében született, aki a 2018. évi fehérvári Országzászló és Trianon Emlékmű helyreállításáért a 63 történelmi vármegye és Fiume vármegye jogú város jelképes örökbefogadói számára készült bronz emlékplaketteket is öntötte.

 
Jakab János még gyermekként, édesapja munkahelyén, a Nehézfémöntödében ismerkedett meg az öntés folyamatával. A Váci Szakközép Iskolában és az egykori Köszörűgépgyár vasöntödéjében sajátította el a fémöntés alapjait. Már másodévesen szobrokat, domborműveket formázott, s mára szinte megszámlálhatatlan sok alkotás, plakett, kisplasztika, szobor született a keze alatt. Rendszeresen ő készíti a Gyermekekért díj emlékplakettjét is a Fejér vármegyei gyermekvédelmi központ számára. Mester öntőként alkotótáborokat vezet, foglalkozásokat tart gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Sárosdon harmadmagával Kézműves Házat alapított. Székesfehérvár közönsége 2020-ban a Múzeumok Éjszakája keretében az Alumíniumipari Múzeumban is találkozhatott már az öntőmesterrel, ahol ólomkatonákat öntött a jelenlévő gyermekek és érdeklődő felnőtt kíséretük közreműködésével.

Ajánljuk az előadást és a Hétvezér Esték programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2023. év Nyárutó - Kisasszony - Új kenyér - augusztus havának 1. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.)
Jakab János fémszobrász
A fémöntés művészete
című bemutatójára és előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése