2023. július 9., vasárnap

Gyulai Iván ökológus, a természettel harmonikus földművelés "doyenje" a 602. Hétvezér Est előadója

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Gyulai Iván: ökológus: Kertészkedés a természettel

Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!

Gyulai Iván ökológus, biológia-kémia szakos tanár,
a Szent István Egyetemen címzetes egyetemi docense, az Ökológiai Intézet igazgatója, a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke és a a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 602. vendége.
 
Előadónk egyrészt elemzi a jelenlegi talajforgatásos, intenzív mezőgazdaság életellenes hatásait, a termőföld gyors pusztulását és az emberi egészség veszélyeztetését, másrészt tényekkel igazolja, hogy lehetséges pusztán a teremtés erejére, az élettel szövetkezve, kielégíteni szükségleteinket. A hagyományos (gépesített vagy sem, mégis) ásás, kapálás, gyomlálás, műtrágyázás, öntözés és vegyszerek nélkül is van élet, amely bőséges, elegendő és elégséges. Az előadás a komposzthagyó mélymulcsos kertészkedés elmúlt 22 évének történéseit és eredményeit mutatja be.
 
Az előadás beharangozójaként idézzük fel Gyulai Iván munkásságáról készült összefoglaló egy részletét a Magyar Nemzet ezév áprilisában megjelent cikkéből:

"... Gyulai Iván szerint a jóléti versengés helyett az embereknek egy lelkileg teljesebb, anyagi értelemben viszont sokkal szerényebb élethez kellene visszatalálniuk. Ma a problémagyártásban érdekelt a világ, hiszen a problémák látszólagos megoldása növeli a GDP-t, a valós problémamegoldás ellenben nem, a természettel való együttműködés pedig mégúgy sem. Aztán ott vannak az évtizedek vagy akár évszázadok alatt megkövült rossz tudások, amelyek elhitetik az emberrel, hogy mindenhez jobban ért, mint ahogy az a természetben működik. Agócs József néhai erdőmérnök szerint az a baj a világgal, hogy a rosszat akarjuk egyre jobban csinálni, azonban ha a jót próbálnánk meg végre, akár rosszul is működtetni, abból mindenképpen jó születne.

A nagyüzemi termelés, az élelmiszeripar, a gyógyszerlobbi és a médiamanipuláció nyomán amellett, hogy környezetünket tesszük tönkre, a társadalom is egyre betegebbé válik fizikai és lelki szinten egyaránt. Gyulai Iván szavaival élve az ökológiai összeomlás szélén állunk. Jó ideje azonban érezhetően egyre többen ébrednek rá, hogy a jelenlegi struktúrák immár tarthatatlanok, és indulnak el valamilyen formában a tudatosodás útján; igyekeznek kivonni magukat a fogyasztói társadalom által diktált trendek alól, hogy egy természetesebb, egészséges, az élővilággal együttműködésre törekvő életmód felé vegyék az irányt. Így aztán a Gömörszőlősön is időről időre megjelennek a változtatni vágyók, hogy széles körű elméleti és működő gyakorlati tudást kapjanak; nem utolsósorban pedig erkölcsi útravalót ahhoz, hogyan válhatnak a természet részévé ahelyett, hogy urai akarnának lenni." 

 
Ajánljuk az előadást és a Hétvezér Esték programját figyelmükbe, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2023. év Nyárhó - Szent Jakab - Áldás - július havának 11. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Gyulai Iván ökológus
Kertészkedés a természettel
című előadására

Figyeljék híreinket, hiszen ha kedd, akkor - biztosak lehetünk benne, hogy újra és elmaradhatatlanul - Hétvezér Est!

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése