2023. augusztus 15., kedd

Már az Árpádok bejövetelekor is ünnep volt a magyarok közt a mai nap, Nagyboldogasszony napja...

Tisztelt Szerkesztőségek!
Tisztelt Szövetségesek!
Tisztelt Honfitársak!
 
Több súlyos okunk is van arra, hogy Szent István halálának 985. évfordulóján, 2023. augusztus 15-én minél többen vegyünk részt Fehérvár újkori 10. Nagyboldogasszony napi kegyeleti zarándoklatának keretében az Alba Regia Civitas Rend - Fejér Szövetség szervezésében és több társadalmi szervezet - Csák Had, Fejér MAG Egyesület, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Rákóczi Szövetség, Szent György Lovagrend, Trianon Társaság, Válasz Független Civilek, Vitézi Rend, ... - képviselőinek, tagjainak részvételével zajló Nagyboldogasszony napi kegyeleti szertartáson.
 
Az
1038.
év
Nagyboldogasszony napjára emlékezve
hívunk és várunk minden együttérző fehérvári honfitársunkat

2023. augusztus 15-én (kedden) 17 órakor
Fehérvár (újkori 10.) Nagyboldogasszony Napi Kegyeleti Zarándoklatának kegyeleti szertartására
a hajdani koronázó templom "Romkert"-jébe.
(Nemzeti Sírkert és Emlékhely - Székesfehérvár, Koronázó tér)


Augusztus 15-ét Szent István avatta ünneppé Magyarországon. Élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, ami megalapozta a Regnum Marianum eszmét, amely szerint Magyarország Mária országa. Az ünnep elnevezéseként nálunk a Boldogasszony szón alapuló Nagyboldogasszony honosodott meg.

Mintegy 75 év telt el azóta, hogy a Magyar Népköztársaság kormánya eltörölte Nagyboldogasszony ünnep napját és letartóztatta Mindszenty bíborost, aki a kommunista hatalom alatt álló országban több ünnep bevezetésével erősítette Szűz Mária tiszteletét. Nagyboldogasszony ünnepén (1947. augusztus 15.) „Boldogasszony évet” hirdetett. Ebben az időszakban Magyar Nemzeti Kongresszust (1947. október 8.) szervezett. Ezen belül Szent István király felajánlását megerősítette. A Boldogasszony év során nagy zarándoklatokat szervezett, amelyeken úgy mutatta meg Szűz Máriát, mint Égi Édesanyát, akihez a magyar nemzet fiai, mint édesanyához fordulhatnak. 1947. október 8-án Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a püspöki kar jelenlétében erről így beszélt:

„A Magyarok Nagyasszonya tisztelet nem más, mint egy árva, ágtalan, megtépett, megszaggatott nemzetnek odahanyatlása Isten Anyjának és a nemzet anyjának a lábai elé; kitárjuk a sebeket, elpanaszoljuk a keresztjeinket, csalódásainkat, megmutatjuk arcunkon a szégyenpírt, amit hordozunk, és jólesik neki kitárni azt, amit az ember édesanyja előtt szokott kitárni.”

Mindszenty bíboros zarándoklatra hívással tiltakozott Nagyboldogasszony állami munkaszüneti ünnepnapjának eltörlése ellen, s akkor száz- és százezrek mozdultak meg hívására, ... hiába?! Ideje van már annak, hogy helyreállítsuk, amit eltöröltek a "múltat eltörölni"-t dalolók 1948-ban, s újra állami munkaszüneti ünnepnap legyen Nagyboldogasszony napja a "Regnum Marianum" szellemében Mária országában is, amint máig - még - Ausztriában, Franciaországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban, Szlovéniában is!


Összetartással és bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
az Alba Regia Civitas Rend nevében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése