2024. február 18., vasárnap

Gergő Katalin, a Fehérvári Kézműves Egyesület tagja lesz a Hétvezér Est előadó vendége

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Gergő Katalin hímző, csipkeverő mester: A Csipkeverés hagyománya
 
Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Gergő Katalin,
a Fehérvári Kézműves Egyesület hímző, csipkeverő mestere lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 627. előadója.
 
Előadónkat - a csipkeveréssel több, mint három évtizeddel ezelőtt találkozva - annyira elvarázsolta ez a mesterség, hogy azóta szerelmese lett e régi kézműves hagyománynak, s mára a szebbnél-szebb mintái között sok zsűrizett munka is található. Igazi, elkötelezett mestere a csipkeverésnek, gyönyörű munkáinak egyediségéről Fehérvárott már sokan megbizonyosodhattak, legutóbb pl. a Vörösmarty könyvtár Tolnai utcai fiókkönyvtárában rendezett kiállításán is.

A csipkeveréssel kötött "házasságának" meghittségéről szóljanak saját beharangozó szavai:
- Nem hiába mondják, hogy a vert csipke a textilművesség királynője és szolgálólánya egyszerre – magyarázta a könyvtárban. – A rengeteg munka, amit bele kell tenni, no meg a csipke finomsága avatja királynővé. Másfelől szolgálólány is, mert mindig volt célja. A szövött textil szélére varrták a csipkét, hogy a láncfonalakat eldolgozzák vagy – ha két kisebb textil készült a szövőkereten – a darabokat betétcsipkével kötötték össze.
 
Ezen az estén Katalin mutatja be remekbe szabott csipkéit és ismerteti meg látogatóinkat a csipkeverés és hímzés több évszázados történetével, hagyományával és alapanyagaival.

Ajánljuk látogatóink figyelmébe ezt az előadást is és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt
 
2024. év Télutó - Böjtelő - Jégbontó - február havának 20. napján (kedden) 18:00 órától
a Királykút Emlékházba
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.) 
Gergő Katalin csipkeverő mester
Csipkeverő hagyomány
című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése