2024. június 10., hétfő

Radetzky Jenőné népi iparművész, bútorfestő mester lesz a 640. előadó vendég

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Radetzky Jenőné népi iparművész: Bútorfestés a népi iparművészetben
 
Tisztelt Hétvezér Est Látogatók!
 
Radetzky Jenőné népi iparművész
, az Öreghegyi Kézművesek Társaságának tagja, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete bútorfestő mestere lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozata, a Hétvezér Esték 640. előadója.
 
Apai ágon Erdélyből származó, erdőmérnöki és népművelői diplomás előadónk akarva-akaratlanul is egyre közelebb került a néprajz, népi kézművesség izgalmas területéhez. A játszóházi mozgalmon belül a foglalkozások vezetéséhez a legjobb kézműves szakembereket igyekezett megnyerni, s lett maga is művelője a mézeskalács készítésnek és a tojáshímzésnek is. A Néprajzi Múzeum Országos Népművészeti Kiállítások során ismerte meg az Erdélyből elszármazott, Nagykanizsán élő Máthé Imre és Éva csodálatos festett bútorait, s lett hamarosan tanítványuk, s maga is a népi iparművészet bútorfestő mestere, Magyar Kézműves Remek-díjasa, az Élő Népművészet Arany díjasa.

Radetzky Jenőné munkásságával és alkotásaival ismerkedhetünk meg ezen a kivételes estén, amelyhez előzetesként idézzük
itt saját szavait: "Erdélyi útjaim során eljutottam Vargyasra, a bútorfestők Mekkájába és nem sokkal halála előtt találkoztam Sütő Béla bácsival. Eredeti szépségükben látni a régi darabokat, megismerni a fellelhető szakirodalmat és minél többet festeni: ez a célom vagy inkább vágyam, aminek csak az idő szab határt."
 
Ajánljuk látogatóink figyelmébe az előadást és a Hétvezér Esték programját, azaz szeretettel várunk minden régi és új érdeklődőt

2024. év Nyárelő - Szent Iván - Napisten - június havának 11. napján (kedden) 18:00 órától 
a Királykút Emlékházban
(Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.)
Radetzky Jenőné népi iparművész
Bútorfestés a népi iparművészetben
 című előadására

A Hétvezér Est Rendezősége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése