2010. augusztus 17., kedd

A Fehérvárkörút cikke rólunk

Felsőházi Szövetségre lépő társadalmi szervezetek Fejérben
A 2010. augusztus 4-én, Székesfehérvárott, Fejér Szövetség néven megyei felsőházi szövetségre lépett és közös Nyilatkozatot tett szervezetek (mozgalmak, egyesületek, alapítványok) képviselői tartottak sajtótájékoztatót pénteken, melynek keretében ismertették a Fejér Szövetség helyhatósági választásokkal és a megyei önkormányzatok működésével, az alkotmányos jogfolytonosság helyreállításával kapcsolatos álláspontját. 2010. augusztus 13-án, a Fejér Szövetség képviselői és tagjai koszorúztak a királynék táblájánál, majd szövetségi kézfogással pecsételték meg együttműködésüket.

A székesfehérvári Szent István Művelődési Ház Szent László termében tartott sajtótájékoztatón Dr. Boór Ferenc beszélt a Fejér Szövetségről, mint Fejér megyei Felsőházi Szövetség megalakulásáról. A Magyarok Szövetségéből kivált maroknyi csoport bővülni és erősödni szeretne. " És fogunk is " - hangsúlyozta Boór Ferenc - " hiszen tudjuk, hogy egyetért velünk sok egyesület és mozgalom, amelyek csak arra várnak, hogy megfelelő működési feltételek mellett betölthessük a társadalom véleményét kifejező szerepünket. A társadalom képviseletét kell mindenáron véghez vinnünk, hogy a politikusok ne tudják a hangunkat figyelmen kívül hagyni. Elhatároztuk, hogy cselekvő módon veszünk részt a társadalmi, gazdasági feltételek változtatásában, és egyre nagyobb felügyeleti és egyetértési jogkört követelünk és harcolunk ki szövetségünk számára a megyei és térségi, települési önkormányzatok azon döntései fölött, melyek sorsunkat, a megyei társadalom létfeltételeit közvetlenül is érintik."
A Fejér Szövetség mottója Margaret Meadet idézi: „Soha ne kételkedj abban, hogy elkötelezett polgárok kis csoportja megváltoztathatja a világot! Valójában ez az egyetlen működő módszer.”

A kérdésre, hogy miért volt szükség a Magyarok Szövetségéről történő leválásukra, Boór Ferenc röviden azt válaszolta: " Mert a Magyarok Szövetsége rendelkező erő szeretne lenni, mielőtt társadalmi erővé vált volna".

Tamási Béláné, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület vezetője ismertette a Fejér Szövetség 12 pontját, melyben szerepel többek között hogy együttműködve, szövetségben lépnek fel és cselekszenek az írott és íratlan történeti alkotmányra alapozott (városi) megyei közjogi és államrendszer, megyei felsőház létrehozásáért; a megye hosszú távú céljait szolgáló nemzeti vagyonelemek közösségi tulajdonba vételéért és közösségi tulajdonban tartásáért; a választójogi és népszavazási eljárás reformjáért, különös tekintettel a helyhatósági választási és helyi népszavazási eljárásokra; a városi és megyei tájékoztatás minőségi követelményeinek megfogalmazásáért és érvényesítéséért; átlátható közpénz-kezelési rendszer létrehozásáért, helyi és közösségi pénz bevezetésének és használati lehetőségének megteremtéséért; közösségi felelősségvállaláson alapuló megyei vagyon- és polgárvédelem teremtéséért; nemzeti hagyományokra támaszkodó oktatási és művelődési programok támogatásáért; a nemzeti és megyei jelképek és a hagyományok védelméért; a családok (különösen a nagycsaládok) jogi és gazdasági védelméért; a helyi, megyei termékek elsődlegességéért, forgalmazásukért; környezetbarát beruházások támogatásáért; a „Nemzeti Emlékhely” címén folytatott kampánytevékenység beszüntetéséért a „Romkert” ürügyén, és hogy ne legyen lehetséges oda nem illő, „Nemzeti Sírkert”-hez nem méltó, kegyeletsértő tevékenység engedélyezése.

A Fejér Szövetségbe tömörült társadalmi szervezetek és mozgalmak, minden olyan területen együttműködésre kész partnerek lesznek, ahol igazolódik az elv: ’Fejér megye a fejér megyeiké, Székesfehérvár a fehérváriaké’.
2010-08-14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése