2009. május 9., szombat

Egy kis Kurultaj a Varkocs szobornál

A Botond napi vásár szervezői (Magyarok Szövetsége fehérvári szervezete és a Fejér-megyei Köznapló) péntek este a Hold Antikváriumnál, a Varkocs szobor háta megett egy meghitt kis eseményre várták az érdeklődőket. Irodalmi és népies ízekkel is megtámogatott estjükön az utcára kifeszített vászonra vetítették ki a tavaly nyári Kurultáj-ról készült filmet. (A Botond napi Magyarok Vására hagyományőrző és kulturális nap részletes leírása programajánlónkban fellelhető.)

Akik tavaly elmentek a pusztába "hagyományt nézni", a Kurultájon feledhetetlen élményekkel lehettek gazdagabbak. A Kurultaj egy olyan ünnepi rendezvény, ahol magyar származású emberek tanácskoznak, s közben bemutatkoznak egymásnak, bemutatják népművészeti, étkezési, népi játék, harci, öltözéki, népdal, néptánc, népmese, szertartási hagyományaikat egymásnak, hogy együtt közösen éljék mindezt át.
Kurultaj, egy kazakisztáni testvér-nép nyelvén jelenti az ősi törzsi gyűlést. Ahol a rokon népek vezetői megbeszélik a dolgok folyását és döntéseket hoznak, szövetségeket kötnek a jövőre nézve, hogy milyen közös tetteket fognak végrehajtani.

2007-ben magyar vendég delegáció vett részt egy kazakisztáni Kurultajon. Ezt követte 2008 augusztusában a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán egy hazai szervezésű Kurultaj, amin több országból is érkeztek testvér népek vendégségbe, több száz hagyományőrző résztvevő tartott bemutatókat, íjász, lovas, lovasíjász, ostoros, solymász, birkózás, baranta stb. hagyománynőrzők közreműködésével.
Erről dokumentumfilm is készült, amit már szinte az ország minden pontján levetítettek a Magyarok Szövetsége lakossági fórumain.

Egy Karaul Sámán őrző táltos mondja a filmen:
„MERJÉL a Hazádban MAGYAR LENNI, napkelettől napnyugtáig! És ha azt látod, hogy gyalázzák családod, hazádat, toppants oda (!), hogy NEM tűröm! Nincs annyi pénz, nincs annyi kincs, ami felérne azzal, amit őseink nékünk igaz szóval meghagytak: HŰSÉG, BÁTORSÁG, BECSÜLET! Ez a magyar lelke, és vezérlő szelleme.”

2009-ben a tavalyi Kurultaj fő szervezői Magyarok Országos Gyűlése címen rendeznek a tavalyihoz hasonló rendezvényt, csak most külföldi meghívottak nélkül. A rendezvény helyszíne ismét Kunszentmiklós-Bösztörpuszta, időpontja 2009. augusztus 21-22-23.
(fotónkon: a filmvetítésre szépen kiöltöztek a szervezők)

1 megjegyzés:

  1. Elnézést kérek, Ön hány Karaul őrző táltost ismer? "Egy Karaul sámán őrző táltos mondja a filmen..."
    Nem kötekedni akarok, Az az Egy, akit én is ismerhetek, gyakran mond ilyeneket, sőt. Érdemes lenne mindenkinek megfogadni minden áldott szavát, jó Karaul táltosunknak. Amíg nem késő.

    VálaszTörlés