2009. november 4., szerda

Beszámoló a kulcsi Magyarok Vásáráról

VENDEL-NAPI MAGYAROK VÁSÁRA

Kulcs

A hideg idő miatt nem a Császár-tanyán, hanem a kulcsi iskolában – a zeneteremben, az osztálytermekben és az iskolaudvaron – rendezték meg október 17-én a Vendel-napi Magyarok Vásárát, ahol magas minőségű magyar kézműves termékek, enni- és innivalók, gazdag színpadi műsor, kiegészítő programok adtak egész napra hasznos elfoglaltságot a résztvevőknek.

Az iskola épületében a Magyarok Szövetsége információs anyagaival ismerkedhettek meg az érdeklődők, a gyógyítóknál masszőrök, csontrakó, pszichodráma foglalkozás várta a látogatókat. A gyerekeknek a Játékszínház és a Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület hagyományőrző kézműves foglalkozása kínált programot. Kiállítás keretében ismerhették meg az érdeklődők a szabadegyházai Juhász Imre jóvoltából a juhász mesterség eszközeit és használati tárgyait, valamint a perkátai hagyományőrző Kun Barnáék is elhozták középkori fegyvereiket, páncéljaikat. Az 1836-ban alapított, világhírű dunaföldvári kékfestő műhely bemutatta muzeális értékű kiállítási anyagát, és kékfestő anyagok, illetve kész kötények, kendők, terítők vásárlására is nyílt lehetőség. Homoktövis termékek, kézi gyártású szappanok, kékfestő textíliák, kézműves és gyöngyfűzött ékszerek, kerámia, textil és fa használati és dísztárgyak, bútorok, játékok, ruházat, vesszőből font tárgyak – felsorolni is szinte lehetetlen, mi mindenből válogathattak vásárfiát a látogatók. Jován Barbara, dunaújvárosi látássérült fiatal és a Vakok Intézetében élő barátainak termékei, valamint a Carpe diem Alapítvány által felkarolt megváltozott képességű emberek termékei – levendula és szárazvirág – is kapható volt, valamint termelői méz, kézműves mézeskalács, az éheseknek kenyérlángos, rétes, friss pékáru, kecskesajt, mangalica készítmények, a szomjasoknak forralt bor, és balatoni borok gazdag kínálata szolgált.

A kulcsi Kőszegi Zsanett és a dunaújvárosi ifj. Aranyos György vezette a műsort. Az ünnepélyes megnyitót és a Stermeczki András evangélikus lelkész által elmondott imádságot követően a rácalmási Zsember Zoltán mondott el egy Ady-verset, majd a Kalocsán élő, az országot járó tárogatós, Vesztergám Miklós hangszerbemutatóját élvezhették a részt vevők. Dr. Turpinszky Béla kulcsi operaénekes művész – Antal Anna zongorakíséretével - Kodály népdalfeldolgozásokat adott elő, majd délben, az imádságot követően előénekelte a Himnuszt és a Székely Himnuszt, amit a jelenlévők közösen énekeltek el. A felemelő ünnepi percek után ebédszünet következett, majd a rácalmási aranytorkú iskolás leányka, Szabó Anna énekelt népdalokat. A kisapostagi Kásás Margit a Vendel-naphoz kapcsolódó vidám művet adott elő. A nap fénypontja volt a Hévízgyörki Asszonykórus Népművészeti Egyesület fellépése, melynek keretében galgamenti népdalokat hallhatott és gyönyörű, hagyományos viseletüket is megismerhette a szép számú közönség. A Kisapostagi Énekkar, majd a baracsi Kereki Anna népdalai után a mezőfalvi Szárszó Lajos vezette táncházzal zárult a színpadi program.

A rendezvényt a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Járási Csoport a Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesülettel és a Szellemi Emberek Baráti Kör Egyesülettel együttműködésben szervezte. Az önkormányzat a helyszín ingyenes biztosításával támogatta a rendezvényt, aminek lebonyolításában a Fekete István Általános Iskola és Kulcsi Polgárőrség is sok segítséget nyújtott.

E hagyományokat újrateremtő rendezvények célja, hogy felkeltsék az érdeklődést a magyar kézművesség és a magyar népi kultúra iránt, erősítsék magyarságtudatunkat, és mind többen vásároljunk jó minőségű magyar termékeket, így is elősegítve a magyar munkahelyek megtartását, a családok megélhetését.

Az eseményről a TV Kulcs felvételt készített, amit a www.tvkulcs.hu honlapon lehet megnézni.



Koczka Kata

Fotók: KK és BCs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése