2011. augusztus 26., péntek

92. Hétvezér Est - Malom Bendegúz: Mesés tarsolylemezek - 2011. augusztus 30.

Ha kedd, akkor „Hétvezér Est”

Malom Bendegúz – A tarsolylemezek mesélnek

Malom Bendegúz otthonában
Malom Bendegúz kőfaragó mester, Csókakő hagyományőrzőinek közismert személyisége lesz a Fejér Szövetség 92. Hétvezér Estjének vendége 2011. augusztus 30-án, kedden este 7 órától, a székesfehérvári Műhely Kávéházban (Ady Endre utca).

Az előadó számos hangfelvétellel, beszélgetéssel szerepelt már a Tiszta Hangok Rádióban „A BÜŰNös vallás” vagy feleségével, Baráth Gabriellával készített „Magyar ősműveltség” című műsorral. Ezért is szerepelt már korábban a Hétvezér Esték programján. A szkíták-hunok-magyarok ősvallásáról, avagy a BÜŰN-BÖŐN vallásról tartott előadást még a Hétvezér Sörkertben, mikor felesége kézműves munkáit is bemutatta az előadás szemléltetéseképpen. Közben beszélt magáról, életéről, amely sokunk számára tanulságos lehet. Néhány idézet hitvallásából:

„A BÜŰNös vallás: Ha valami elromlik, javítani a hibás részét kell. A többi alkatrészt hiába cserélgetjük, a működésképtelenség megmarad. A mi nagy hibánk: ősi kozmikus hitünk, tudásunk, isteneink elhagyása… Illetve felcserélése idegen, más gondolatokra és világlátásra. A mi népünk a tudás őrzője, még akkor is, ha ezt nem tudatosan teszi (anyanyelvével, zenéjével, táncával stb.). Ebben a munkában mindnyájunknak a tudatos részét is vállalni kellene, hiszen ezért születtünk a Földre!”

Malom Bendegúz újabban a Magyarországon eddig meglelt, úgynevezett „honfoglaláskori” régészeti tarsolylemezek anyagát dolgozza fel. A 24 régészeti lelet egyedi, egyenként különböző mintázatát összeköti mégis a magyarok ősműveltsége. Az előadó szerint azonban más is kiolvasható belőlük. Egyenként, mint ahogy az a népművészetben sem ritka, mesélnek. Minden tarsoly egy-egy rege, igaz történet, igazszólások, csak újra kell tanulnunk az olvasást az ősi mintázatok rejtekében.
Különös csemegének ígérkezik augusztus utolsó Hétvezér Estje.

A 92. előadás helye: Műhely Kávézó, Székesfehérvár, Ady Endre utca
Időpontja: 2011. augusztus 30. (kedd) 19:00-21:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése