2011. augusztus 29., hétfő

Országzászlót a fehérvári Országzászló térre - a 6. pont

A Fejér Szövetség „Hét áldás Fehérvárra” hatodik pontja így szól:
Ébredj Fehérvár, Quo vadis Székelyföld, Éledj Dél-, Fel- és Őrvidék,
és ébredj Kárpátalja! Legyen és legyenek, kerüljön és kerüljenek …


Az Országzászló tér
Így látták a fehérváriak néhány évtizede még. Méltóbbat és emlékezetesebbet, mint mi ma.
 Az Országzászló teret az 1930-as évek végén alakították ki a Várkörútról a tér baloldalán futó akkori Bognár utca és a mai Koch László utca Nádor utcán (Fő utcán) túli folytatásának csúcsában álló épület és közkút lebontásával. A tér kialakításához Grünfeld Géza az ún. Szelke-major területéből engedett át egy keveset a városnak, amelyért cserébe némi adókedvezmény fejében építtette azt a három bérházat, amelyek a mai napig állnak az Országzászló téren. 1936-ban avatták fel az újonnan kialakított téren az Országzászlót
A fenti képen látható épületek a második világháború alatti bombázásokban pusztultak el. Ott most egy furcsa műtárgy kapott helyet igen helytelenül, amin viszont könnyű segíteni.


E „nyitott könyv” a város felszabadulásának 10. évfordulóján, 1955-ben került felavatásra eredeti helyén. Jelenlegi helyére – helytelenül – 1995-ben került, ugyanis eredetileg – 40 éven keresztül – nem ezen a helyen állt, hanem a Városház téren a Zeneiskola előtt (ott jelenleg Lugossy Mária II. világháborús törött harangos emlékműve található).

A könyvben felsorolt áldozatok közül többeknek külön emléktáblája is található Székesfehérvárott. Többek között Dr. Koch Lászlóé, kinek emléktáblája nem messze ettől az emlékműtől található, Nemes Györgyné székesfehérvári háziasszonyé, kinek emléktáblája a Nemes utca 1. szám alatt található és külön táblája van még Abt Károlynak, Mészáros Józsefnek, Lővinger Józsefnek, Skoda Jánosnak és Benke Ferencnek is a város területén.
A „nyitott könyv” lapjain szereplő nevek közül többek közéleti szerepe a mai napig is erősen – és joggal – vitatott. Ők olvashatók a téren, azonban az Országzászlóra ma már szinte semmi sem emlékeztet.

Ideje annak, hogy rendet tegyünk e téren is Székesfehérvárott:
1.    Kerüljön a "nyitott könyv" oda, ahova vitatható szerepű és emlékezetű társai is! Erre a térre nem való.
2.  Állítsuk helyre több magyarországi városhoz hasonlóan a fehérvári Országzászló teret és emeljünk a másik oldalán (nem a Nyitott könyv helyére, hanem oda, ahova helytelenül a Nyitott könyvet helyezték) egy méltó Trianon emlékművet, amely az Országzászlónak a hajdani falkerítés helyett méltó hátteret is biztosít! A "nyitott könyv" még csukva sem az.

Az Országzászló az Országzászló téren éjszaka
kivilágítva állt a belvárosban

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/08/29/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése