2015. szeptember 17., csütörtök

Kulturális programajánló 2015. 09. 19-20-ra

A "Kulturális Örökség Napjai" székesfehérvári programjából 

Az egyedülálló kezdeményezés 1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel indult útjára azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. A kezdeti rendkívüli sikereken felbuzdulva kezdeményezték, hogy az Európa Tanács karolja fel a rendezvényt és segítse, hogy nemzetközi méretűvé válhasson. A programsorozat minden év szeptemberében hagyományosan nemzetközi megnyitó ünnepséggel kezdődik, mely után az egyes országok – így Magyarország is – saját köszöntőket szerveznek, melyekkel minden államban elkezdődik az Európai Örökség Napok hétvégéje a Kulturális Örökség Napjai   
A szeptember 19-20-i rendkívül gazdag, országos események sorából számunkra a Székesfehérváron élőknek , elsősorban a helyi és a szomszédos települések gazdag kulturális programjaira hívjuk fel a tisztelt olvasók figyelmét.
Branczeiz Zsuzsa (balra) és
Dr. Biczó Piroska (jobbra)
E színes kulturális eseménysorozatból kiemelünk azonban két előadót illetve eseményt, mégpedig azért, mert az előadók többször voltak már vendégeink az immár több mint hat éve minden kedden megrendezésre kerülő Hétvezér Esteknek. 

A nem csupán Székesfehérvárott ismert, de városunkban rendkívül tisztelt és szeretett Dr. Biczó Piroska régész, néprajzkutató által, akit – nagyon sok más rendkívül fontos munkáin kívül - a Nemzeti Emlékhely korábbi feltárásainak vezetőjeként tisztelhetünk, ezen a héten, szombaton 14.00 órakor ritka élményben részesedhetnek azok, akik részt vesznek Biczó Piroska szakmai vezetésén a Nemzeti Emlékhely és Sírkertben. Itt áruljuk el az érdeklődőknek azt az előzetes hírt, hogy Biczó Piroska már elfogadta felkérésünket, hogy ő legyen előadója a - hamarosan harmadszor is kerek számmal jegyzett - 300. jubiláló Hétvezér Estnek. Erre ez év december 08-án, kedden este kerül sor. Ennek a napnak a délutánján, Biczó Piroska jóvoltából még egyéb meglepetésben is részesülhetnek, akik ellátogatnak a Fejér Szövetség zéleti műhelyébe és az Alba Mária örökség boltba, a Koronázó tér 4-es számú épület első emeletén található.    

A másik általunk kitüntetett nevesség és ajánlat, az általunk és természetesen nagyon sokak által ismert, nagyra becsült és szeretett székesfehérvári régész, történész, Siklósi Gyula professzor előadása.

Reá méltón áll az az állítás, hogy „kiásta Székesfehérvár múltját, történelmét”. Ezen a hétvégén a rendezvény sorozat egyik prominens előadójaként a Székesfehérvár földbe zárt kincseiről, pontosabban az Árpád-kori Székesfehérvárról tart ugyanilyen címmel előadást, 2015. szeptember 19-én, 16.00 órai kezdettel Székesfehérvár Városháza Nagytermében, melyet ezúton is ajánlunk minden székesfehérvári figyelmébe.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése