2015. szeptember 11., péntek

Vendégünk Born Gergely

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Born Gergely: A magyar a néptánc titkos üzenete – Ősvallási tartalmak a magyar néptáncban 

A Magyar Táncművészeti Főiskolán és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát Born Gergely, aki a 288. Hétvezér Esten lesz a vendégünk. Jelenleg egy színi iskolában tanít néptáncot és művelődéstörténetet. Tanulmányai elvégzése után ismerkedett meg a szerves műveltségünk és az őstörténetünk nem hivatalos kutatási vonalával és olyan elemi hatást gyakorolt rá, hogy tanári hivatása mellett minden idejét ez a világ köti le. Különösen a magyar néphagyomány jelképrendszerével és a szent földrajz témáival foglalkozik előszeretettel. „A hagyomány az egyetlen lehetőség, amely visszavezeti az embert önmagához. A hagyományhoz való visszatérés az egyetlen esélye annak, hogy mindazt a kínt és bajt amelyet a modern ember a világban elfoglalt helyzete okán meg kell, hogy éljen mindezt egyedül a hagyomány képes feloldani” 
Hogy miért fontos a hagyomány? A hagyomány a teremtés rendjének a helyreállítása, a mai modern, kusza, gyökértelen világban. Born Gergely elmondja , hogy számára mit jelentenek a magyar népi hagyományok, különösen a választott szakmai területe a néptánc vonatkozásában. Sőt tovább megy ezen a vonalon és arra is vállalkozik, hogy megfejtse azokat az üzeneteket, amit egy-egy tánc üzen. Hiszen semmi sincs ok nélkül. A néptánc nyelvezete a mozgás, a mozdulatok, a gesztusok, melyek nem csak azonnal megfejthető egyszerű üzeneteket közvetítenek, hanem egy jóval bonyolultabb, kifinomultabb, szinte titkos üzeneteket is közvetítenek a hozzáértők számára. Aki a tánc nyelvét megérti, annak számára feltárulnak további, olyan a régmúltban, a majdnem történelem előtti korokból származó üzenetek, amelyek megfejtése - ha más területről állítunk példát - talán csak a képírás, vagy az ősi rovásírás jeleinek megfejtésével, összeolvasásával hasonlítható. Erre az izgalmas
szellemi utazásra invitáljuk az érdeklődőket, amely azonban korántsem ígérkezik olyannyira elvont tudományos fejtegetésnek, mint amelyre ezekből az elhangzottakból következtetni lehetne.  Born Gergely nem egy elefántcsonttoronyba zárkózott tudós, hanem egy ízig-vérig gyakorlati ember, aki ismereteit a valóságból, a hagyományokból merítette. Megtudhatjuk – többek között – azt is ezen az esten, hogy miért fontos és miért előremutató dolog a hagyományaink ápolása a mai világban.  

Az előadás ideje: 2015. szeptember 15. kedd 19.00 óra
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése