2018. szeptember 26., szerda

"Magyar géniuszok" lesznek a Vécsey Hetek rendezvény vendégei

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szentgyörgyi Albert)

Tisztelt Pedagógusok és Közművelődési Munkatársak!
Tisztelt Közéleti Szereplők és Polgárok!
Tisztelt Szerkesztőségek!

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 37. állomása Nyíregyháza.

A megnyitó PDF plakátja innen letölthető
Szeretettel hívjuk meg Önöket 
2018. szeptember 29-én (szombat) 10:00 órára a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
3. évadjának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megnyitójára
a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye szervezésében
és a már hagyományos ünnepi Vécsey Hetek keretében
(Cím: 4400 Nyíregyháza Vécsey köz 27.)

A megnyitó menetrendje:
 • Veres László tagintézmény-vezető és Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök köszönti a Vécsey Hetek keretében a megnyitóra érkezőket,
 • Bakó András térségi terjesztő, a Bánkis Diákokért Alapítvány elnöke méltatja a kiállítást és tolmácsolja a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében a szerző, Pálfi György üzenetét,
  és a tárlatot végül
 • Dr. Boór Ferenc, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora ismerteti és nyitja meg.


Pálfi György üzenete
a képre kattintva megtekinthető
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A/2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A szerző egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 

Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére évről évre több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s teszi ím már 90 évesen ma is az Alapítvánnyal közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedi, rendkívül energikus előadóként is, mint hajdanán.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.
„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándorkiállítás
2016. november 7.-i megnyitójáról a képre kattintva látható
A prof. Dr. Pálfi György által évtizedes munkával összeállított, a Magyarok IX. Világkongresszusa által is ajánlott és a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával Székesfehérvárott, a "20 éves a Fejér Megyei Mérnök Kamara" ünnepség társrendezvényeként 2016. november 7-én útjára indított Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 2017 nyarán lépte át Fejér megye határát. Győr-Moson Sopron megyében a Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút kiállítótermében volt látogatható, majd ősztől a Fejér megyei vándortárlattal párhuzamosan a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszékére, majd Északkelet-Magyarországra vándorolt, hogy a készleteket megsokszorozva holnaptól újra Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kari Könyvtárában - egy rendkívüli előadót is köszöntve nyíljék meg az egyetemi közösség számára, s legyen 2018. június 30.-ig is látogatható. A Nógrád megyei megnyitót hamarosan követte a "somogyországi" bemutatkozás is, s az újabb, észak- (Széchény TV 2018.02.01.), dél- (KörösTV Szarvas Híradó 2018.03.22.) és középkelet-magyarországi (Nyíregyháza TV Híradó 2018.05.17.) terjesztők bekapcsolódásával a Vándorkiállítás Nyugat-Magyarországtól Kelet-Magyarországig már nyolc  megyében terjed. A Fejér, Győr-Moson-Sopron, Budapest, Nógrád, Somogy, Békés, Szabolcs-Szatmár és Csongrád megyei megnyitók után a Felvidéken (Dunaszerdahelyi TV 2018.03.19.) és Székelyföldön is megszólítja a tanulók és diákok ezreit, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit. 

A  szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is. 

A vándortárlat 2018. szeptember-októberben a következő helyszíneken tekinthető meg térítésmentesen:
 • Gábor Áron Szakközépiskola, Szentegyháza, 2018. augusztus 19.-től 2018. szeptember 30.-ig
  Cím: 535800 Szentegyháza, Mihai Eminescu 2/B, Hargita megye, Románia
 • Kisfaludi Művelődési Ház, Kisfalud, 2018. szeptember 14.-től 2018. október 14.-ig
  Cím: 8000 Székesfehérvár-Kisfalud, Könyves Kálmán utca 10.
 • Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye, Nyíregyháza, 2018. szeptember 29.-től 2018. október 22.-ig
  Cím: 
  4400 Nyíregyháza Vécsey köz 27.
Előzetes jelentkezéseket a vándortárlat fogadására (jelenleg 2018. május végi időpontoktól) az ország (a Kárpát-medence) bármely magyar lakta területéről
 • Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> és/vagy
 • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén, illetve
  Északkelet-Magyarországról:
 • a Pásztói Szabadidő SE <muzslaci@gmail.com> címén,
  Középkelet-Magyarországról:
 • a Bánkis Diákokért Alapítvány <bakoandras@t-online.hu> címén és
  Délkelet-Magyarországról:
 • az Aquarius67 Alapítvány <aquarius67z@gmail.com> címén várjuk.
Időegyeztetést az alábbi szervezők végzik. 
 • Országos kapcsolat: Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370;
 • Északkelet-Magyarország: Parádi László, +36306868995 és Forstner Antal, +36309349480,
 • Középkelet-Magyarország: Bakó András, +36203621006 és
 • Délkelet-Magyarország: Uhljár Zita, +36307373283
A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a terjesztők az egyes helyszíneken ugyancsak térítésmentesen vállalnak igény szerinti kiméretben tárlatvezetést és előadást. Ez irányú igényeket kérjük, a kiállítás megrendelésekor előre jelezzék kapcsolattartóink felé!

Legfrissebb híreink az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány.

Vécsey Hetek

Különleges hét vár a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének diákjaira. Szeptember 28-a és október 5-e között rendezzük meg az iskola névadójáról elnevezett, programokkal és eseményekkel teli hetet. A Vécsey-hét első napján, szeptember 28-án  adjuk át az Open-Air tantermet, amely egyedülálló a megyében, de talán még az országban is.
Több, mint húsz éve rendezi meg az általános iskola a névadójáról elnevezett hetet, amelynek célja, hogy a diákok érezzék magukat egy közösséghez tartozónak, hogy tanárok és diákok közösen  ápolják a hagyományaikat úgy, hogy közben kicsit elvonatkoztatnak  az iskola megszokott ritmusától.
2018. szeptember 29. szombat: Családi-, egészség, és pályaorientációs napra várjuk a tanulókat, szüleiket, ismerőseiket. Az Érkert lakói zenés ébresztőre kelhetnek, hiszen a demecseri Citrom-band muzsikaszóval vonul végig a városrészen, egészen az iskoláig. A szépen felújított iskolaudvaron lévő központi színpadon a közönség elé lépnek a Móricz Zsigmond Színház művészei. Kuthy Patrícia, Illyés Ákos szórakoztatja majd a nap résztvevőit, de a Lókötők néptáncegyüttes műsorában is gyönyörködhetnek a népi kultúra szerelmesei. Mindezek mellett modern tánc bemutató is lesz. A programot termékkínálók, ételkóstolók, játékok, kézműves foglalkozások, arcfestés, tűzoltó és rendőrségi bemutató színesíti. Ezen a napon adjuk át az iskola új tankonyháját. A modern gépekkel, eszközökkel felszerelt helyiségben a tanulóknak iskolai és szabadidős foglalkozásokat szerveznek a jövőben a pedagógusok. Ekkor adjuk át az iskolai ebédlőben elhelyezett 25 darab új, étkezőasztalt is.  2018. szeptember 29-én, a családi napon nyílik meg a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás is, amelyet három héten át tekinthetnek meg térítésmentesen az érdeklődők.

Bizalommal az ősi erényben:

Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
Fejér MAG Egyesület - Fejér Szövetség
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése