2018. szeptember 23., vasárnap

Miről is konferenciáztak a nagy szélhámosok?

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Trianon politikai háttere és következményei


Adorján Dávid Attila, történelem-etika szakos tanár, grafikus, költő lesz a Fejér Szövetség 432. Hétvezér Estjének előadója. Előadásábana Trianoni békediktátum aláírásának előzményeit, politikai hátterét és máig ható következményeit mutatja be. Szó esik a békeparancshoz kapcsolódó tévhitekről, értelmezésekről és a legújabb alternatívákról is.

A téma egyre időszerűbb, minthogy közeledik a trianoni döntés 100. évfordulója is, azonban ebben az évben már elértük a 100. évfordulót, miközben Tizenkilenc és egy híján húsz Párizsban osztozkodott

Hovatovább, ez évben Románia is készül megünnepelni, hogy a "békét" diktálók alkotmányozó nemzetgyűlésnek ismerték el az 1918. december 1.-i  - népgyűlésnek ámított - gyulafehérvári gyülekezetet, melyhez még a Károlyi kormány is segédkezett.  S, közben "... konferenciáztak a nagy szélhámosok, hogy csírában megöljék, mi újra él, mozog...", hogy annak jutalmaként, hogy a nagy háború végén - nem először és nem is utoljára Románia hirtelen hátba támadta korábbi szövetségeseit, nagyobb területet, népességet és vagyont kapjon, mint amit valaha teremtett és álmodott.


Az előadás végén Radics Géza Trianonról szóló részletes összefoglalója, könyvecskéje is kedvezményes áron, mindössze 200 Ft-ért megvásárolható.

Tartsanak velünk a tisztán látás és a pontosabb emlékezés nevében!

Az előadás ideje: 2018. Földanya hava, azaz szeptember 25. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése