2018. október 28., vasárnap

Kárpátalja, édes Haza

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Magyarnak lenni és megmaradni Kárpátalján

Vendégünk Reiner Péter
A 436. Hétvezér Est vendége Reiner Péter lesz, aki nem először tart előadást a Fejér Szövetség rendezésében immár 9. évadjában járó kulturális, közéleti, közművelődési sorozat estéin. Reiner Péterről egyebek között azt is tudnunk kell, hogy - nem csak a magyarságára büszke, és szívén viseli a határon túli magyarság sorsát – hanem azt is, hogy évek óta szervez autóbuszos látogatásokat megismerni a határon túlrekedt nemzettestvéreink életét, mindennapjait. Ezek a kirándulások több és más élményt nyújtanak a résztvevőknek, mint a szokásos turista utak, hiszen itt a táj, a természet, épített örökségünk és történelmünk megismerésén túl, a határon túl élő nemzettestvéreink mindennapjaiba kaphatnak betekintést a résztvevők. Sőt személyes ismeretségek és kapcsolatok alakulnak, alakultak ki Reiner Péter jóvoltából. Az emberi kapcsolatok révén így válhat, így válik élővé a határon innen és túl élő magyarok kapcsolata. 

Sötét felhők a Vereckei hágónál emelkedő
honfoglalási emlékmű felett 
Mostani előadásának gerincét is egy a legutóbbi kárpátaljai utazásuk adja, azonban a mindenki előtt ismert ukrán belpolitikai hangulatkeltés az ott élő magyarokkal szemben, ezt az estet mássá, többé teszi egy szokványos úti élménybeszámolónál. Az előadásának címét, amely egy idézet, Dévai Nagy Kamilla, egy gyönyörű dalának kezdősoraiból veszi az előadó. Az előadás bevezetéseként néhány percben megismerhetjük azt, amit illik "kötelezően " történelmileg és földrajzilag tudni arról a területről, amit a mai politikai térkép Kárpátaljának nevez. Ezt követően legutóbbi Kárpátaljai, az előadó által szervezett kirándulás részletes ismertetésére kerül sor, amely kimondottan közhasznú és várhatóan számottevő közérdeklődést fog kielégíteni. 

Végül az előadás utolsó részében, a   nemzetpolitikailag  kikerülhetetlen, a Kárpátalján élő magyar közösség körül kialakult legújabb helyzetet és a jövő vízióját tárgyalja az előadó, amely bizonyára itt Székesfehérváron is sokakat érdekel. Az előadás után lehetőség lesz kérdéseket feltenni és kötetlen beszélgetésre is alkalom nyílik.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!   
Az előadás ideje: 2018. Magvető hava, azaz október 30. kedd 18.00 óra 
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése