2018. október 14., vasárnap

Fehérvár védművei az Árpádkortól a középkorig

Ha kedd, akkor Hétvezér Est… 

A legújabb eredmények Fehérvár középkori védműveinek kutatásában

A 435. Hétvezér Est vendége Szücsi Frigyes régész és történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza, lesz. Szücsi Ferenc 2011–2016 között a Szent István Király múzeum munkatársaként számos ásatást vezetett Székesfehérváron és Fejér megyében. Korábban a kutatás a fehérvári városfal tatárjárás utáni megépültét feltételezte, noha történészi feltevésként nemrégiben felmerült a 11. századi építés lehetősége is. Most már a városfal gerenda alapozásából származó minták természettudományos keltezése is az utóbbi elméletet erősíti. 

Az előadásban fény derül Fehérvár korai kőből épült városfalának jelentőségére a Magyar Királyság és a középkori Európa viszonylatában. Az előadó azonban nem kizárólag az Árpád-kori városfallal foglalkozik, hanem ismerteti ásatásainak jelentősebb eredményeit a késő középkorból és a török korból is.


A védművek nem csak védelmi szempontból bírtak jelentőséggel, hanem meghatározták az egykori városképet is, amely Szücsi Frigyes vetítéssel egybekötött előadásában elevenedik meg előttünk. A szemléletes, vetített képes előadást követően, kérdések feltevésére és a témával kapcsolatos kötetlen beszélgetésre is lesz alkalma a közönségnek.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!   

Az előadás ideje: 2018. Magvető hava, azaz október 16. kedd 18.00 óra 
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése