2019. június 23., vasárnap

Az itáliai Ravenna mozaikcsodái és különleges magyar vonatkozásai

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Horváth Zoltán György műegyetemi mestertanár és kiadó vezető vetített képes előadása 

Harmad ízben lesz vendégünk Horváth Zoltán György műegyetemi mestertanár, a Romanika Kiadó vezetője a 467. Hétvezér Esten. 
A Romanika Kiadó "A Szent Korona öröksége" könyvsorozata a Kárpát-medence építészetével és művészetével foglalkozik, amelyet már korábbi HVE előadáson megismerhettünk. Most a kiadó egy másik sorozatát a "Monumenta Artium" sorozatot ismerhetjük meg a kiadó vezetője segítségével. E sorozat célja a világ építészetéből és művészetéből a nem közvetlenül magyar vonatkozású értékek bemutatása. 2018-ban jelent meg a szerző tollából „Ravenna csodái” címmel 120 oldalon 207 színes fotóval a rendkívül nívós kiadvány, amelyet a szerző mutat be ezen az esten. 

Előzetesként  álljon itt a kötetet bemutató leírás: „A művészetek és a történelem kedvelőinek kimeríthetetlen kincsesbánya Ravenna a sok-sok templomával és a bennük szinte érintetlenül megmaradt csodálatos mozaikokkal. Két fő oka van annak, hogy ma ez a falatnyi városka az európai civilizáció talán legcsodálatosabb műalkotásaival ejt ámulatba. Egyrészt stratégiailag előnyös fekvésével és adriai kikötőjével fontos szerepet játszott a Kr. u. V-VII. században, a Nyugat-Római Birodalom végnapjaitól a népvándorláskori hódításokon át Justinianus bizánci császár restaurációs kísérletéig. Mindhárom korszak új és új pompázatos építkezésekkel gazdagította, kivételesen anélkül, hogy mást tönkretett volna. Másrészt a VII. századtól a kikötő eliszaposodásával megszűnt jelentősége, és egy újabb hódító hullám után máig tartó Csipkerózsika-álomba merült. 
A káprázatos mozaikokhoz a középkor is hozzátette a maga különlegességét, a legtöbbször hengeres harangtornyokat. A ravennai ókori és középkori műemlékeket a teljesség igényével feldolgozó kötet külön fejezetben gyűjti össze a nem túl nagyszámú, de annál különlegesebb magyar emlékeket.”

Az előadás után mód nyílik e kötet megvásárlására valamint a Szerző korábbi könyveiből is válogatni, vásárolni sőt dedikáltatni a megvásárolt  kötetet.

Mindenkit szeretettek várunk az előadásra.

Az előadás ideje: 2019. Napisten hava, azaz június 25. kedd 18.00 óra 
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25 

Fejér Szövetség Sajtószolgálat   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése