2019. július 16., kedd

100 perc díszőrség a Nemzeti Hadsereg tiszteletére a fehérvári Országzászló téren

Szegedi haza és nemzetmentők a zászlószentelésről készült képen
és Zadravecz János tábori püspök, Horthy Miklós fővezér és
Vajas József alsóvárosi gazdakör elnök a Földmíves utca 7. számú
épület falán máig helyre nem állított fogadalomtétel domborművön
Tisztelt Fehérvári Polgárok!
Tisztelt Közéleti Szereplők!
Tisztelt Sajtómunkatársak!

2019. július 20-án lesz 100 éve, hogy Szegeden megszentelték a zászlót, a Nemzeti Hadsereg zászlaját, mely hazát és nemzetet mentett, mely zászló alá sorakozott fel Magyarország honvédő ereje. A Nemzeti Hadsereg nélkül Magyarországnak nemcsak kevesebb területe, lakosa, de feltámadási reménye sem volna.

1919. július 20-án ment végbe a Mars téri laktanyában a Nemzeti Hadsereg első nagy ünnepséggel egybekötött zászlószentelése. A szegedi hölgyek által hímzett zászlót Kelemen Béláné a következő szavak kíséretében nyújtotta át Horthy Miklósnak:

„A szegedi nők honszerelmének lángoló érzésével adom át ezt a felszentelt zászlót a hadsereg főparancsnok urának. A mohácsi vész óta küzdünk egy olyan hadseregért, mely ne álljon idegen zászló, idegen nyelv, idegen szellem és érdekek szolgálatában. Ez a zászló legyen jelvénye a becsületnek, a bátorságnak, a fegyelmezettségnek és az önfeláldozó hazaszeretetnek. Ha most végre lesz állandó nemzeti hadseregünk, az legyen igazi néphadsereg, mely ne legyen senki másé, mint az egész országé, az egységes magyar nemzeté. Akik ez alatt a zászló alatt fognak küzdeni ne küzdjenek másért, mint az egész magyar nép érdekeiért és jóvoltáért. A nemzeti hadsereg védjen meg bennünket a külső ellenségtől, tartsa fenn a belső rendet, hogy ennek az országnak minden egyes lakosa békességben dolgozhasson és nyugodtan élvezhesse fáradságos munkájának gyümölcsét. A katonaság ne nyomjon el senkit, hanem minden önkény ellen védjen meg minket és tartsa meg mindazt ami a miénk. A mi dicsőséges múltunknak ez legyen az igazi nemzeti hagyománya, és még csak azt kívánom, hogy ezt a zászlót, mindig olyan tiszta kezek lobogtassák, amilyen jellemes férfiúnak, bátor katonának és önzetlen hazafinak a kezében teszem le az új Magyar Nemzeti Hadsereg első zászlaját.” forrás: http://lakatospal.hu/... 

Minden katonáinkkal együtt érző fehérvári polgárt, Fejér Szövetség tagot és együttműködő közösséget tisztelettel szólítunk, hogy vegyenek részt az Országzászló Védnöki Testület által szervezett megemlékezésen és díszőrségben.

Megemlékezés és 100 perc díszőrség
a Nemzeti Hadsereg zászlóbontásának 100. évfordulójára emlékezve
2019. július 19-én (pénteken) 18:00-19:40
Székesfehérvár Országzászló terén
az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékművénél

Megemlékező beszédet mond
v. Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Társaság elnöke

A díszőrségben részt vesznek
az Alba Regia Civitas Rend, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Fejér Baranta, a Fejér MAG Egyesület, a Fejér Szövetség Mozgalom, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Rákóczi Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Trianon Társaság, a Vitézek Történelmi Rendje és a Vitézi Rend tagjai, képviselői.

A rendezvény tervezett menete:
  • 17:30-18:00 Gyülekezés a Várkörút-Országzászló tér sarkán
  • 18:00-18:20 Megemlékezés és koszorúzás az Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékműnél
  • 18:20-20:40 Díszőrség folytatása (10 percenkénti őrségváltással).
Tisztelettel várjuk a velünk együtt megemlékezőket!

Bizalommal az ősi erényben:

                     v. Reinerné Mihályi Borbála                    Dr. Boór Ferenc társelnök
           Vitézek Történelmi Rendje Fejér Szék                   Fejér Szövetség                      

ui: Következő megemlékezés Székesfehérvár Országzászló terén 2019. augusztus 18-án (vasárnap) 18 órától, az utolsó fehérvári "törvénylátó" Országgyűlés 81. évfordulóján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése