2020. november 2., hétfő

Trianoni harangok - Meister Éva színművésznő az 509. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Meister Éva: Trianoni harangok (zenés, verses est)

Meister Éva Magyar Művészetért Ex Libris-díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa lesz az 509. Hétvezér Est előadója. Megannyi önálló estje közül a "Trianoni harangok" cíművel szerepel a Királykút Emlékházban, ha nem is a trianoni diktátum 100. évfordulós napján, azonban még a nemzeti összetartozás évében felidézve a múlhatatlan fájdalmat, a járványügyi korlátozások miatt elhalasztott emlékestet még véletlenül sem elmulasztva.

A "Trianoni harangok" című emlékest a trianoni békeparancs utáni magyar életérzésről, az egyén és a közösség tragédiájáról szól, de a reményről, a hitről is, hogy a nemzet és a magyar Hazánk örökké él, s hogy voltunk, vagyunk és leszünk, az idők végezetéig, „még ha leszakad az Ég is!”

Meister Éva "2013-tól szervezi a Székely Szabadság Napját, és a székelyföldi politikai foglyokért emeli fel hangját. Az összmagyarságot szolgáló jótékonysági előadásokon lép fel, mint például magyarországi beteg gyermek családjának támogatása, délvidéki falvak és iskolák megmentése, erdélyi árvák és idősek megsegítése, felvidéki óvodák, iskolák támogatása, az Esterházy János, posztumusz Magyar Kultúra Lovagja emléktáblájának elkészítése stb. Országos viszonylatban is egyedülálló teljesítmény, hogy a maga által összeállított és rendezett, 17 különböző egyéni estjével egymaga járja a Kárpát-medence több száz települését, missziós lobogással. Idén 30 éve, hogy a legkisebb falutól – hova nem jár színház – a legnagyobb teátrumokon át Németország, Ausztria és Svédország közönségéig ezekkel a nemzeti érzelmű estjeivel dobogtatja meg a szíveket."- olvasható a Falvak Kultúrájáért Alapítvány honlapján a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett művésznő érdemeinek méltatásában. 
 
Meister Éva először szerepel a Hétvezér Est programján, de nem utoljára. Még ebben az évben újra ellátogat Székesfehérvárra, az évad záró Hétvezér Estjén újra és együtt látjuk vendégül Dévai Nagy Kamillával a Királykút Emlékházban.

A művésznő jóvoltából elevenednek meg Sík Sándor, Czegő Zoltán, Farkas Árpád, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Sajó Sándor, Magyari Lajos, Szőcs Géza, Hervay Gizella, Ady Endre versei és saját művei, valamint Sztrebka Erika, Bánfi Ferenc, Petrás János és Mártonffy Miklós dalai és hangzanak el idézetek államférfiak nyilatkozataiból Trianonról.

Amint megszoktuk, megszokták már közéleti és közművelődési előadás sorozatunk vendégei, a Hétvezér Est most is emlékezetes előadással szolgál.

Előadó: Meister Éva színművésznő
Az előadás címe: Trianoni harangok - Trianon 100
Ideje: 2020. Szent András - Enyészet - november hava 3., kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.
 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése