2020. november 4., szerda

1956. november 4. évfordulóján halljunk szót néhai Rácz Sándortól a forradalomról

Ma, az 1956-os forradalom leverésének 64. évfordulóján Rácz Sándorról (1933-2013), a Fejér Szövetség örökös tiszteletbeli elnökéről készült 50 perces műsort vetített az M5 TV "Egy munkás szemben a munkáshatalommal" címmel!

E napon ajánlom mindőnk figyelmébe felidézni annak az embernek az emlékét, akinek - a sors és megfoghatatlan meggyőződése adta erőből - akkor kellett felvennie a forradalmi vezető szerepet, mikor a szovjet hadsereg megszállta az országot. Ha csak arra gondolok, hogy mennyi, de mennyi sortűztől, kivégzéstől mentette meg a magyarságot az, hogy nem tagadta meg a forradalmi eszmét, nem hagyta magára a levert forradalom után még szervezetten ellenállni képes munkástanácsokat, tagokat, tisztességes embereket, vállalva sorsát, küldetését, ...!

S még mindig november 4.-nél, a "nemzeti gyász" érzetű évfordulónál maradva, megtekintve a filmet az M5 TV archívumában megint, hallva ifj. Rácz Sándor visszaemlékezéseit, s édesapjának földszeretetére utaló mondatait, megértve Sanyi bátyánk utolsó éveiben tett - földművelő gazdákat, a törvénytelenségek felszámolására gazdatanácsot alapító tisztességes kajászóiakat és fehérváriakat támogató - erőfeszítéseit.

Igen, utolsó nagy nyilvánosság előtt elmondott beszédét már betegen vállalta, s boldogan robogtam Izsákra este, hogy aztán hazafelé, visszaúton visszhangozzanak fejemben szavai, mondatai. Amint az 56-os forradalmat nem, úgy Rácz Sándort sem lehet, soha, de soha elfelejteni, elhallgattatni.

Valójában már attól kezdve lett Rácz Sándor 56 szellemiségének megszemélyesítője szívemben, lelkemben, mikor 1989. október 23-án, az első hivatalos székesfehérvári 56-os megemlékezésen, a Hotel Magyar Király Szálló előtti pódiumon volt szerencsém őt megpillantani és szemet nyitogató visszaemlékezéseit végighallgatni, megérteni.

2012. év Álom (december) havának első napján elhangzott beszédét megidézve teszem tiszteletem a forradalom leverését követő hónapok bátor fiatalemberéért, aki amint a munkástanácsok hajdani vezéreként kezdte közéleti szereplését, úgy a tisztességes földművelő parasztok gazdatanácsainak létrehozására buzdítva is fejezte azt be, hitet téve azért, amiért élt és halni is kész volt ... a mindennapi tisztességért!

Rácz Sándorral a forradalom szellemisége bennünk is élénken él!

Isten áldása kísérje Sándor bátyám emlékét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése